برای خدمت‌رسانی بهتر برای شما سروران، برای نوبت دهی و مشاوره، لطفا به صورت تلفنی یا ارسال پیام با شماره 09138512405 در اوقات زیر با ما در ارتباط باشید.
صبح‌ها: 9 الی 13
عصرها: 16 الی 21

علت در نیامدن دندان بعد از افتادن دندان شیری

زمان مطالعه: 6 دقیقه
علت در نیامدن دندان بعد از افتادن دندان شیری - دکتر فائزه فتوحی

آنچه در ادامه می‌خوانید:

علت در نیامدن دندان بعد از افتادن دندان شیری چیست؟ دندان‌ دائمی ، مجموعه دندان های دائمی ما شامل ۳۲ دندان هستند که رویش آن‌ها از پنج تا هفت‌سالگی آغاز و در 17 تا 23 سالگی با رویش دندان‌های آسیای سوم، یا دندان‌های عقل، کامل می‌شود. اولین دندان دایمی در سن ۶ سالگی رویش پیدا می‌کند.

نکته بسیار مهم و کلیدی آن است که دندان‌های دائمی آسیاب بزرگ در فضایی رویش پیدا می‌کنند که قبلاً دندان شیری در آن محل وجود نداشته‌ است ( پشت همه دندان‌های شیری ) این مسئله باعث می‌شود عده‌ای از والدین تصور کنند که این دندان شیری است و بنابراین اهمیت کافی به آن ندهند.

علت در نیامدن دندان دائمی کودکان

علت در نیامدن دندان بعد از افتادن دندان شیری در کودکان شامل موارد زیر است:

  1. نبود جای کافی در داخل دهان کودک یکی از شایع ترین علل بروز چنین اتفاقی است، چنانچه دندان‌های شیری کودکان‌تان افتاده است، دندان های‌دائمی‌ شروع به رشد در دهان می‌کنند و سپس به احتمال زیاد جای زیادی برای بیرون آمدن آنها وجود ندارد و فاصله‌های طبیعی بین دندان‌ها کمتر است.
  2. عوامل ژنتیکی و وراثتی در بروز چنین اتفاقی نیز ممکن است دخیل باشند.
  3. گاهی اوقات هم ممکن است دندان‌های دائمی کودک در مسیر اشتباه شروع به رشد کنند.
  4. حتی در پاره‌ای از موارد نیز مشاهده شده است که جنسیت کودک نیز می‌تواند در ایجاد دندان‌های دائمی وی نقش مهمی داشته باشد.
  5. تغذیه از دیگر عوامل مهم و تاثیر گذار در بیرون نیامدن دندان‌های دائمی اطفال است که با توجه به تحقیقاتی که اخیراٌ انجام شده است مواد مغذی با خاصیت کلسیم و مواد معدنی می‌تواند دندان‌ها را محکم سازد.

جای ناکافی

شاید این شایع‌ترین علت بیرون نیامدن دندان‌های دائم کودک باشد. وقتی دندان شیری افتاده است اما اندازه آن کوچکتر از دندان دائمی بوده است که سعی می کند به جای آن بیرون بیاید، به احتمال زیاد جای کافی برای بیرون آمدن این دندان جدید وجود نخواهد داشت.

اگر به دندان کودکان نگاه کنید متوجه می‌شوید در اکثر آن‌ها فاصله‌هایی بین دندان‌های شیری وجود دارد که اجازه می‌دهند دندان‌های دائم آنها که بزرگ‌تر هستند بدون هیچ مشکلی بیرون بیایند.

با این حال، ممکن است برخی کودکان این فاصله‌های طبیعی را نداشته باشند تا اجازه دهند دندان‌های دائم بیرون بیایند. اگر مشکل کودک شما این است، بایستی به دندانپزشک کودکان مراجعه کنید تا دندان‌های شیری که راه این دندان دائم را سد کرده‌اند، را بکشد تا جای کافی برای رشد آن ایجاد شود.

گاهی اوقات ممکن است لازم باشد از براکت‌های ارتودنسی استفاده شود تا جای کافی برای رشد این دندان فراهم شود. در صورتی که هیچ یک از این راهکارها موثر واقع نشوند، ممکن است دندانپزشک تهیه تصویر رادیوگرافی با اشعه ایکس را پیشنهاد دهد تا از این طریق بتواند به عللی که با معاینه چشمی قابل تشخیص نیستند پی ببرد.

منشاء ژنتیکی

در صورتی که دندان‌های دائمی کودک شما بیرون نمی‌آیند، این مشکل می‌تواند منشاء ژنتیکی داشته باشد. در واقع، متخصص‌های دندانپزشکی متوجه شده‌اند که 80% این احتمال وجود دارد که ویژگی‌هایی که شما حین رشد دندان در کودکی تجربه کرده‌اید را کودک شما نیز تجربه کند.

در صورتی که مجبور شده‌اید از براکت‌های ارتودنسی استفاده کنید تا فضای کافی برای رشد دندان‌های دائم ایجاد شود، کودک شما نیز به احتمال زیاد به این ابزار نیاز خواهد داشت. شاید شما از سوابق ژنتیکی خود اطلاعی نداشته باشید، اما می‌توانید از والدین یا افرادی که شما از کودکی می‌شناسند سوال بپرسید.

وقتی نوبت به منشاء ژنتیکی مشکلات رشد دندان‌ها می‌رسد، نمی‌توانید کار زیادی انجام دهید، تنها باید صبور باشید. اگر این مسئله برای شما و کودکتان نگران کننده است، بهتر است به یک دندانپزشک مراجعه کنید.

باید بدانید در برخی کودکان که مشکلات خاص رشد دارند، مانند اختلالات ژنتیکی، مخصوصاً سندروم داون ( Down syndrome)، و نیز در کودکانی که به واسطه وراثت، یا عوامل تروماتیک، سیستمیک یا موضعی، ناهنجاری‌های دندانی دارند، ممکن است رشد دندان‌ها به تأخیر بیفتد.

رشد در مسیر نادرست

دلیل دیگری که موجب می‌شود تا دندان کودک بیرون نیاید این است که ممکن است دندان دائم در مسیر نادرست در حال رشد باشد. این یکی از دلایل اصلی تأخیر در رشد دندان دائم کودک است. زمانی که به جای یک دندان شیری هیچ دندان دائمی رشد نمی کند، این احتمال وجود دارد که کودک مشکلاتی داشته باشد.

شاید شنیده باشید در برخی موارد ممکن است دندان دائمی پشت دندان‌های شیری رشد کند. شاید عجیب به نظر برسد اما از هر 10 کودک یک کودک مشکلات دندانی دارد.

اما مهم است بدانید که این مشکل تنها یک یا دو دندان، و معمولاً دندان‌های جلوی فک بالا و پایین را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در دیگر موارد، ممکن است دندان به صورت صاف رشد نکند و موجب بروز نگرانی شدید برای والدین شود.

خوشبختانه، این مشکل دندانی با کمک ارتودنسی قابل درمان است و والدین می‌توانند مطمئن باشند که بالأخره دندان‌های کودک در جای درست به رشد خود ادامه خواهند داد. در هر صورت با بروز مشکلات شبیه این، مراجعه به ارتودنتیست ضروری است.

جنسیت

تفاوت زیادی بین رشد عمومی دختران و پسران وجود دارد که به رشد دندان‌ها نیز مربوط می‌شود. درست همانطور که دختران زودتر از پسران به بلوغ می‌رسند و تغییرات جنسی را تجربه می‌کنند، رشد دندان‌های دائم آنها نیز زودتر از پسران اتفاق می‌افتد.

در واقع، مطالعات حاکی از این است که از دست رفتن دندان های شیری در دختران حتی ممکن است شش ماه زودتر از پسران آغاز شود. هرچند کاملاً طبیعی است که والدین رشد کودکان را با یکدیگر مقایسه کنند، جنسیت می‌تواند در این زمینه نقش تعیین کننده داشته باشد.

تغذیه

نوع تغذیه کودک نیز می‌تواند رشد دندان‌های دائم را تحت تأثیر قرار دهد برای حصول اطمینان از رشد صحیح کودک مطمئن شوید که کودک شما در تغذیه خود به اندازه کافی کلسیم و دیگر مواد معدنی مهم را دریافت می‌کند تا بتواند دندان‌ها را به اندازه کافی قوی نگه دارد که از لثه خارج نشود.

کودکان در سنین پایین ممکن است در غذا خوردن بسیار سخت گیر باشند، اما به این معنا نیست که تغذیه او را نادیده بگیرید. اجازه خوردن میان وعده‌های پر شکر را به کودک ندهید و مطمئن شوید از تغذیه سالمی برخوردار است.

چه موقع باید دندان‌های شیری کودکان بیفتد ؟

امروزه یکی از موضوعاتی که برای خانواده‌ها اهمیت دارد سلامت دندان‌ شیری کودکشان است، تا فرزندشان در سنین بالا‌تر دچار مشکل نشود. ما در این مقاله می‌خواهیم به یکی از مسائل مهم درباره رشد و افتادن دندان شیری کودکان بپردازیم.

جوانه دندان‌های شیری قبل از تولد کودک در زیر لثه‌ها قرار دارند تا زمان مناسب جهت بیرون زدن از لثه برای دندان شیری فراهم شود. این دندان‌ها مدت کمی می‌توانند مهمان کودکان شما باشند و از یک سنی به بعد باید جای خود را به دندان‌های دائمی بدهند.

قبل از هر چیزی باید گفت در حالت کلی رویش اولین دندان‌های کودک از قبل از ۳ ماهگی تا یک سالگی و یا بعد از آن طبیعی است، زمان‌های قطعی برای رویش و ترتیب افتادن دندان شیری وجود ندارد، اما می‌توان یک دوره زمانی نسبی را در نظر گرفت:

  1. اولین دندان‌های شیری کودک که میانگین از۴تا ۷ ماهگی شروع به رویش می‌کنند دو دندان وسط فک پایین هستند. ولی همانطور که گفته شد این دندان‌ها ممکن است خیلی زودتر و دیر‌تر( تا ۱۲ ماهگی) از آن نیز رشد کنند. جای هیچ نگرانی نیست چون این حالات طبیعی است.
  2. بین ۸ تا ۱۲ ماهگی دو دندان میانی فک بالا رشد می‌کنند.
  3. در ماه‌های ۹ تا ۱۳ دندان‌های کناری بالا در کنار دندان‌های جلو رشد می‌کند.
  4. دندان‌های کناری پایین در ۱۰ تا ۱۶ ماهگی رشد می‌کند.
  5. بین ماه‌های ۱۳ تا ۱۹ دو دندان آسیاب بالایی می‌رویند و در مرحله بعد بین ماه‌های ۱۴ تا ۱۸ دندان‌های آسیاب پایین رشد می‌کند.
  6. در ۱۶ تا ۲۲ ماهگی باید منتظر دندان‌های نیش بالایی باشیم و بعد از آن دندان‌های نیش پایینی هم در ماه ۱۷ تا ۲۳ شکل می‌گیرد.
  7. در ماه ۲۳ تا ۳۱ دندان‌های آسیاب ثانویه در فک پایین رشد می‌کند.
  8. دندان‌های آسیاب ثانوی در فک بالا در ۲۵ تا ۳۳ ماهگی جز آخرین دندان‌هایی هستند که رشد می‌کنند. به این ترتیب فرایند رشد دندان‌های شیری کودک تا سن ۳ سالگی تکمیل می‌شود.

در طی فرایند رشد این دندان‌ها، کودک درد زیادی را حس نمی‌کند. فقط کمی بی‌قراری می‌کند و ممکن است دارای نشانه‌های افتادن دندان شیری در ۵ سالگی و یا در سن ۶ یا ۷ سالگی اتفاق می‌افتد و معمولاً تا ۱۲ سالگی ادامه دارد.

در کودکانی که دندان‌های شیری آن‌ها نسبت به بقیه دیرتر رشد کرده باشد، این امکان نیز وجود دارد که دیر‌ترهم بیفتد. در کل زمان و ترتیب دقیقی برای آن وجود ندارد.

اولین دندان‌هایی که در سن ۶تا ۷ سالگی کودک ممکن است که بیفتند دندان‌های جلویی هستند، پس از آن در سن ۷ تا ۸ سالگی دندان‌های کناری کودک می‌افتد و معمولا در سنین ۹ تا ۱۲ سالگی دندان‌های عقبی می‌افتند.

اگر دندان های دائمی کودکان رشد نکرد، متخصص دندانپزشک کودکان چه کمکی می تواند بکند ؟

اگر حتی پس از سن ۹ سالگی دندان‌‌های دائمی رشد نکردند، باید به دندانپزشک کودکان در یزد مراجعه کنید تا او درباره تشخیص و راه‌ های درمان، شما را راهنمایی کند. معمولاً با کشیدن دندان شیری، دندان دائمی پس از مدتی بیرون می‌‌آید. اگر این اتفاق نیفتاد، دندانپزشک با ابزار خاص، دندان را برای رشد آماده می‌‌کند.

یک مورد دیگر هم وجود دارد که اگر دندان دائمی در لثه نهفته بود، ولی فضای کافی برای بیرون آمدن نداشت، کودک نیاز به ارتودنسی دارد. پس درمان به کمک ارتودنسی یک راه حل دیگر برای بیرون آمدن دندان دائمی است.

مشکل اصلی زمانی بوجود می‌ آید که دندانپزشک تشخیص بدهد هیچ دندان دائمی در لثه نهفته نیست، بهتر است در این مواقع به یک متخصص فک مراجعه کنید و در صورت قطعی بودن عدم وجود دندان، در جای خالی آن ایمپلنت انجام دهید.

علت در نیامدن دندان جلو در کودکان

4.5/5 - (4 امتیاز)
guest

26 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
mgh
mgh

سلام دندانهای پسرم شش ماه پیش افتاده و الان حتی جوانه نزده راه حل چیست؟

آزیتا
آزیتا

سلام دندان جلو دخترم ۱۳ساله هستش یک ماه افتاده خبری از دندان جدیدش نیست دندان کنارشم سه سال پیش افتاده اما خیلی ریز در اومده

نیکامهر
نیکامهر

سلام تو عکس رایولوزی دخترم که سه سالشه خبری از دندان های دائمی در زیر دندون شیری نیست و این موضوع منو حسابی نگران کرده لطفا بفرمایید امکانش هست بعدا دندونای دائمیش ظاهر بشن یا خیر

علی.سینا
علی.سینا

پسر منم دوتا دندون شیری بالاش رو‌کشیدیم ولی خبری از رویش نیست عکس قبل کشیدن گرفتیم جوونه تو‌لثه بوده.تا چ‌مدتی صبر کنیم تا رویش کنه؟؟

سونیا
سونیا

سلام دختر من ۸ سال دارد و نزدیک دو ماه دو تا دندون بالا افتاده و هنوز دندونی جوانه نزده

سانیا
سانیا

با سلام و خسته نباشید. دختر من چهار سالشه. از دندوناش عکس گرفتن زیر دندونای شماره ۴ هم بالا هم پایین جوونه دندون دایمی وجود نداره.دلیلش چی میتونه باشه. احتمالش هس اصلا در نیاد یا هنوز وقت هست. دکترش گف نمیتونم اونا رو پر کنم چون جوونه دایمی ندارن

آنا
آنا

سلام دختر 8ساله ای دارم که باانداختن عکس از فکش دکتر گفت که دندون شماره یک ندارم و دیگه در نمیاد امکان داره این ؟چکار کنم براش؟

زهرا
زهرا

سلام دوتا از دندان های نیش فک بالا هنوز در سن ۸ سالگی نیفتاده عکس گرفتم دکتر گفتن دندان دائمی ندارد چه کار باید کنیم؟

کیان
کیان

سلام یکی از دندونای شیری پسرم فک پایین حدود ۶ ماهه افتاده ولی در نیومده،الان پسرم ۶ سالشه ،وهمون دندون که افتاده پایین لثه یکم کبود شده مشکلش چیه؟

بهناز
بهناز

سلام وقت بخیر دخترم دندان شیری جلویی فک بالا دوتاش افتاد ولی یکیش در امده کناریش نه علتش چی میتونه باشه نزدیک ۴ ماهی هست؟

هلما
هلما

سلام دخترم یازده سالشه دندان پایین سمت چب حدود سه ماه هست افتاده اما هنوز خبری از جوانه هم نیست به نظرتون دلیلش چیه؟

drfaezehfotouhi
drfaezehfotouhi
ادمین
پاسخ به  هلما

سلام وقتتون بخیر
اولا باید حتما عکس گرفته شود، دوما تا 6 ماه زمان هست و اگر دندون معادلش در اومده باشه دیر نمیشه و اون دندون هم در میادش ولی بهتر هستش یک عکس گرفته شود

فاطمه
فاطمه

سلام دوتا دندون شیری جلویی پسرم نزدیکه دوماهه افتاده ولی هنوز حتی جوونه نزده. دلیلش چی میتونه باشه؟

drfaezehfotouhi
drfaezehfotouhi
ادمین
پاسخ به  فاطمه

سلام وقتتون بخیر
سن افتادن دندان شیری جلویی اهمیت زیادی دارد اما اگر دندان شیری پایینی است، مشکلی وجود ندارد و از 5 سالگی انتظار افتادن آنها را می‌توانیم داشته باشیم

محمد سعید
محمد سعید

سلام
پسرم الان نزدیک یک سال هست که دندون های شیری بالای دهنش افتادن ولی هنوز هیچ دندونی در نیومده
باید چکار کنم؟

دکتر فائزه فتوحی اردکانی 

» متخصص دندانپزشکی کودکان در یزد
» خدمات تخصصی دندانپزشکی تحت آرامبخشی و بیهوشی
» مدیرگروه بخش کودکان ( عمومی | تخصصی )
» استاد نمونه ۲ دوره ( عمومی | تخصصی )
» عضو انجمن دندانپزشکی کودکان
» عضو مرکز تحقیقات دانشکده شهید صدوقی یزد
» ده‌ها مقاله چاپ شده در ژورنال‌های معتبر خارجی و داخلی و ارائه مقالات در کنفرانس‌ها و سمینار‌های داخلی

دکتر فائزه فتوحی اردکانی - متخصص دندانپزشکی کودکان

مقالات بیشتر

26
0
نظر یا سوالات خود را بنویسید !x