برای خدمت‌رسانی بهتر برای شما سروران، برای نوبت دهی و مشاوره، لطفا به صورت تلفنی یا ارسال پیام با شماره 09138512405 در اوقات زیر با ما در ارتباط باشید.
صبح‌ها: 9 الی 13
عصرها: 16 الی 21

آیا مراقبت بعد از افتادن دندان شیری کودکان الزامی است؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه
مراقبت بعد از افتادن دندان شیری - دکتر فتوحی

آنچه در ادامه می‌خوانید:

افتادن اولین دندان‌های شیری یکی از مراحل رشد کودک است که این مرحله از زندگی یک کودک برای والدین وی، بسیار هیجان انگیز و خاطره‌ساز است. به طور طبیعی معمولا دندان‌های شیری بدون نیاز به کمک خارجی در زمان مناسب خود به راحتی می‌افتند. اما گاهی اوقات لازم است که دندان‌های کودک با کمک یک دندانپزشک متخصص اطفال در یزد، خارج شود.

برای نمونه اگر پوسیدگی دندان شیری کودک، به حدی وسیع باشد که امکان ترمیم و درمان دندان به وسیله پر کردن وجود نداشته باشد، ممکن است دندانپزشک تصمیم بگیرد تا دندان شیری را به هر روشی که برای کودک مناسب‌تر است، از دهان خارج کند. ترتیب افتادن دندان شیری هم برای خود یک روند علمی را دنبال می‌کند که شما می‌توانید برای آگاهی از آن، به وبلاگ دکتر فائزه فتوحی مراجعه کرده و آموزه‌های بیشتری کسب کنید.

بعد از افتادن دندان شیری چه باید کرد

اولین و مهم‌ترین نکته این است که شما والدین باید توجه داشته باشید که، کمی خونریزی پس از خارج کردن دندان طبیعی است. البته جای نگرانی نیست زیرا دندانپزشک بلافاصله پس از خارج کردن دندان، گاز استریل را در ناحیه مورد نظر قرار داده و خونریزی دندان کودک را کنترل و برطرف می‌کند.

در بعضی موارد ممکن است نیاز باشد تا کودکان برای بهبود ناحیه‌ای که دندان از آن خارج شده است، مدت زمان بیشتری، گاز استریل را بر روی ناحیه‌ای که دندان از آن خارج شده است باقی بگذارند. جالب است که بدانید، لثه‌ها به طور طبیعی به سرعت لخته خون محافظ را تشکیل می‌دهند و بنابراین باید برای ایجاد لخته خون محافظ، از شستشو دهان تا 24 ساعت خودداری شود. شما می‌توانید برای تمیز ماندن محل دندان خارج شده به کودک خود کمک کنید تا آب نمک قرقره کند و آن را بیرون بریزد.

در واقع خارج کردن دندان شیری مانند کشیدن دندان دائمی مراقبت‌های خاص خود را نیاز دارد. یکی از مهم‌ترین مراقبت‌های اساسی ترین پس از کشیدن دندان شیری این است که باید طبق توصیه دندانپزشک، مثلا یک و نیم الی دو ساعت (بنا به زمان در نظر گرفته شده توسط دندانپزشک متخصص کودکان) گاز استریل را در محل خارج کردن دندان قرار بدهید و به کودک خود بگویید که مرتب این گاز را فشار داده و آب دهان خود را نیز قورت دهد.

نکته بعدی این مورد است که کودک باید شب کشیدن دندان، از غذاهای خنک و مایعات استفاده کند و نباید غذاهای گرم و جامد بخورد تا لخته محافظ در جای خود باقی بماند.

یکی دیگر از توصیه‌های مهمی که بسیار اهمیت دارد این است که، نباید اجازه دهیم کودک به هیچ عنوان آب دهانش را خالی کند، بلکه باید تمام آب دهانش را قورت داده و حتی اگر کمی خون آبه هم مشاهده شد، باز نباید آب دهان به بیرون تخلیه شود. همچنین در صورت مسواک زدن، کودک باید محل دندان کشیده شده را رد کند و خارج کردن آب، به آرامی و بدون مکش صورت بگیرد.

البته پیشنهاد می‌شود که عصر روز بعد کودک نصف لیوان آب نمک ولرم را هر دوساعت یک بار غرغره کند و آب دهانش را به آرامی خارج کند. چون با خارج شدن دندان، یک زخم در دهان کودک ایجاد شده است و به همین سبب باید بهداشت دهان رعایت شود تا این ناحیه تمیز بماند و دچار عفونت نشود.

در ادامه ناگفته نماند که ما به عنوان والدین کودک، نباید اجازه دهیم کودک لخته خون تشکیل شده روی محل دندان خارج شده، را دستکاری کند. زیرا اگر حفره دندان باز باشد استخوان در معرض هوا قرار می‌گیرد و درد بیشتری به سراغ کودک شما می‌آید.

در برخی از مواقع، ممکن است به دلیل کمک به رویش سریع دندان‌های دائمی کودکان و یا ایجاد عفونت در دندان شیری، مجبور به خارج کردن دندان کودک شویم، ولی باید توجه داشته باشیم که این عمل نباید انتخاب اول ما باشد، بلکه باید به عنوان گزینه آخر در نظر گرفته شود.

پزشکان متخصص دندانپزشکی کودکان همیشه این مورد را برای تمامی کودکان لحاظ کرده و سعی می‌کنند بهترین تصمیم را برای سلامت دندانی کودک در نظر بگیرند.در نهایت باید در نظر داشت یک دندانپزشک دلسوز با مهارت بالای خود، می‌تواند کشیدن دندان را به بهترین نحو برای کودک عزیز شما انجام دهد.

اهمیت و نگهداری از دندان‌های شیری کودکان

به دندان‌هایی که از ماه ششم تولد یک کودک، شروع به رشد می‌کنند و تا ۳ سالگی روند بیرون آمدن این دندان‌ها ادامه دارند، دندان‌های شیری گفته می‌شود. این دندان‌ها در رشد و تغذیه کودک شما نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کنند. بنابراین نگهداری و مراقبت از دندان‌های شیری کودکان، به اندازه دندان‌های دائمی اهمیت دارد.

دندان‌های شیری در سن ۶ سالگی کودکان، شروع به لق شدن و ریختن کرده و پس از آن دندان‌های دائمی شروع به رویش می‌کنند. بنابراین از دوره ۶ ماهگی یک کودک تا ۶ سالگی کودک، دندان‌های مخلوط در دهان کودک قرار دارند. یعنی در دهان کودک هم دندان‌های شیری وجود دارند و هم دندان‌های دائمی شروع به رویش کردند.

هشدار جدی در این مرحله نمایان می‌شود که عدم مراقبت از دندان‌های شیری کودک باعث بروز مشکلات فکی و دندانی در او خواهد شد.

دندان‌های شیری در شکل‌گیری طول قوس فکی و دهانی نقش مهمی را برعهده دارند. در واقع دندان‌های شیری مسیر و نحوه شکل‌گیری دندان‌های دائمی کودکان را مشخص می‌کنند. نحوه قرارگیری عضلات فک کودک به قرارگیری دندان‌های شیری و رشد آنها بستگی دارد.

دندان‌های شیری در تکلم، غذا خوردن، لبخند، چهره و حتی اعتماد به نفس کودکان هم نقش مهمی را ایفا می‌کنند. اما باید توجه داشته باشید که اگر دندان‌های شیری زودتر از موعد از دهان خارج شود، ممکن است دندان‌های دائمی به حالت نامرتب، کج و در مواقعی نهفته رشد کنند.

در ادامه نیز برخی از مواردی که باید برای نگهداری و حفظ سلامت دندان‌های شیری کودکان در نظر داشته باشید را برای شما آورده‌ایم. یکی از مهم‌ترین توصیه‌ها این است که از شیر دادن شبانه به خصوص شیر خشک به کودک جلوگیری کنید. زیرا شیر حاوی مواد قندی بوده و ممکن است به مرور زمان باعث پوسیدگی دندان شود.

  • توجه به رعایت بهداشت دهان کودک و یادگیری درست استفاده از مسواک و خمیر دندان را باید جز الویت‌های اولیه مراقبت از سلامت کودکان قرار دهید.
  • کودکان نباید از نوشابه‌های گازدار استفاده کنند و والدین باید سعی کنند برای این نوشیدنی جایگزین مفید و طبیعی‌تری را در اختیار کودکان بگذارند.
  • کودکان بهتر است از مواد قندی مناسب‌تری مانند: انجیر، توت خشک، کشمش استفاده کنند و بعد از آن شست و شوی دهان و دندان خود را به صورت اصولی انجام بدهند.
نظرت در مورد این پست چی بود ؟ 😃
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments

دکتر فائزه فتوحی اردکانی 

» متخصص دندانپزشکی کودکان در یزد
» خدمات تخصصی دندانپزشکی تحت آرامبخشی و بیهوشی
» مدیرگروه بخش کودکان ( عمومی | تخصصی )
» استاد نمونه ۲ دوره ( عمومی | تخصصی )
» عضو انجمن دندانپزشکی کودکان
» عضو مرکز تحقیقات دانشکده شهید صدوقی یزد
» ده‌ها مقاله چاپ شده در ژورنال‌های معتبر خارجی و داخلی و ارائه مقالات در کنفرانس‌ها و سمینار‌های داخلی

دکتر فائزه فتوحی اردکانی - متخصص دندانپزشکی کودکان

مقالات بیشتر

0
نظر یا سوالات خود را بنویسید !x