برای خدمت‌رسانی بهتر برای شما سروران، برای نوبت دهی و مشاوره، لطفا به صورت تلفنی یا ارسال پیام با شماره 09138512405 در اوقات زیر با ما در ارتباط باشید.
صبح‌ها: 9 الی 13
عصرها: 16 الی 21

علت دیر افتادن دندان شیری

زمان مطالعه: 5 دقیقه
علت دیر افتادن دندان شیری - دکتر فائزه فتوحی

آنچه در ادامه می‌خوانید:

علت دیر افتادن دندان شیری کودکان چیست؟ افتادن دندان شیری در کودکان امری شایع است از این رو والدین نباید نگران افتادن دندان شیری باشند زیرا این امر طبیعی است. در صورت نیاز به مشاوره با دندانپزشک متخصص کودکان در یزد در ارتباط باشید.

علت دیر افتادن دندان شیری چیست؟

زمان افتادن دندان‌های شیری بین سنین ۶ تا ۱۲ سال مى‌باشد. شرایطی وجود دارد که ممکن است منجر به تاخیر یا عدم افتادن به موقع دندان‌های شیری کودکان شوند و موجب باقى ماندن دندان شیری تا بزرگسالی شود که به آنها اشاره مى‌کنیم:

  1. در صورتی که استخوان فک به میزان لازم بزرگ نشده باشد، رشد دندان دائمی درون آن ممکن است دچار مشکل شود شود و دندان دایمی نتواند دندان شیری را رو به بیرون فشار دهد.
  2. در برخی موارد نادر ریشه‌ی دندان شیری با استخوان فک پیرامون خود جوش می‌خورد به گونه‌ای که این جوش خوردگی از بین نخواهد رفت (انکیلوز یا فک جوش شدن دندان). در اینصورت دندان دائمی به صورت نهفته باقی می‌ماند و بیرون نخواهد آمد، مگر آنکه دندان شیری که مسیر آن را مسدود کرده است از طریق جراحی برداشته شود.
  3. ممکن است دندان دائمی به طور کامل رشد نکرده باشد، در نتیجه قادر نباشد تحلیل ریشه‌ی دندان شیری را کامل نماید. گرچه چنین مشکلی معمولا تنها یک تاخیر ساده بوجود خواهد آورد، در برخی موارد دیگر دندان دائمی هرگز به صورت درست و کامل رشد نخواهد کرد و بایستی براى این وضعیت راه حل مناسبی اندیشیده شود.
  4. ممکن است در نتیجه‌‎ی ناهنجاری‌های رشد، یک دندان دائمی به طور کامل وجود نداشته باشد، که نتیجه‌ی آن باقی ماندن دندان شیری خواهد بود.
  5. وجود دندان‌های اضافی ممکن است منجر به فشردگی و نامرتبی دندان‌ها شود و مسیر رشد و بیرون آمدن دندان‌ها را مسدود کند.
  6. علت دیر افتادن دندان‌ شیری ممکن است در نتیجه‌ی چندین شرایط سیستمیک مانند دندان اضافی و نقص هورمون رشد باشد.

اگر وجود یک مشکل احساس شود، دندانپزشک به عکس رادیولوژی اشعه‌ی ایکس نیاز خواهد داشت تا وضعیت رشد و قرارگیری دندان‌ها در فک را مورد بررسی قرار دهد تا از این طریق بتواند مشخص کند که آیا واقعا مشکلی وجود دارد یا اینکه روند رشد دندان‌ها آهسته است.

زمان مناسب افتادن دندان شیری کودکان

در واقع ترتیب افتادن دندان شیری از دندان‌های شیری ردیف جلوی بچه‌ها در سن 6 یا 7 سالگی شروع به ریختن و افتادن می‌کنند، اما جالب است که بدانید دندان‌های آسیاب و کرسی بچه‌ها بعد از چند سال از افتادن دندان‌های جلویی شیری می‌افتند.

در واقع دندان‌های کرسی ردیف عقب شیری بچه‌ها تا حدود سن 12 سالگی در دهان حضور دارند. وجود دندان‌های کرسی شیری در تکامل فک کودکان و همچنین حفظ فضای لازم برای رویش دندان‌های دائمی آن‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد.

متاسفانه برخی از والدین این تصور را دارند که مراقبت از دندان‌های شیری بچه‌ها اهمیت چندانی ندارد، چرا که این دندان‌ها دائمی نیستند و حتی اگر پوسیده و خراب شدند بعد از چند سال دندان‌های اصلی سالم جایگزین آن‌ها می‌شوند و دیگر خبری از این دندان‌های پوسیده نیست.

بیشتر بخوانید: مراقبت بعد از افتادن دندان شیری

اما بهتر است بدانید که دندان‌های شیری مانند یک راهنما برای دندان‌های دائمی عمل می‌کنند و باعث هدایت صحیح دندان‌های دائمی به مسیر اصلی و صحیح شان هستند. اگر از دندان‌های شیری کودکان مراقبت نشود و این دندان‌ها دچار پوسیدگی و خرابی شوند و بیفتند، به این دلیل که جایشان خالی می‌ماند، خاصیت هدایت این دندان ها از دست می‌رود و دندان‌های اصلی و دائمی کودک نمی‌توانند در مسیر اصلی و صحیح رشد کنند.

البته اگر کودکان به دلایلی دندانشان را از دست داده باشند دندانپزشک کودکان می‌تواند در این مسیر راهنمایی‌های خوب و مفیدی را داشته باشد تا دندان دائمی کمترین آسیب را از این موضوع ببیند، برای مثال می‌توان از فضا نگهدارنده دندان کودک استفاده کرد. با این حال مراقبت از دندان‌های شیری کودکان بسیار مهم و ضروری می‌باشد.

عوارض و دلایل اصلی دیر افتادن دندان شیری کودکان

برای این مورد می‌توان گفت که در شرایط طبیعی و نرمال، هنگامی یک دندان دائمی شروع به رشد می‌کند، در حقیقت باید دندان‌های شیری در همان مکان افتاده باشد.

اما در برخی موارد ممکن است که دندان‌های شیری نیفتند و دندان‌های دائمی نیز در همان جا رشد کنند، که این مسئله می‌تواند در رشد دندان‌های دائمی مشکلات بسیاری را برای کودک ایجاد کند و نیاز به ارتودنسی باشد.

در واقع از شایع ترین ناهنجاری‌های ناشی از دیر افتادن دندان کودکان، کجی و نامرتبی یا رویش دیر هنگام دندان‌های دائمی می‌باشد.

اما گاهی مواقع دندان‌های شیری به مدت طولانی در دهان کودک باقی می‌ماند و علل مختلفی می‌تواند سبب ایجاد این حالت شود.

اگر بخواهیم به طور دقیق تر بگوییم، در واقع زمانی که دندان دائمی در حال رویش در مسیر اصلی رویش خود قرار نگرفته باشد و یک مسیر انحرافی و کجی را در حال طی کردن باشد این عامل باعث می‌شود که دندان دائمی زمانی که قرار است رویش پیدا کند در یک محل نامناسب رویش پیدا کند. همچنین سبب می‌شود تا دندان شیری به مدت طولانی تر در دهان فرد باقی بماند .

یکی دیگر از علل آن حالتی است که کودک دندان دائمی به طور کامل و مادرزادی نداشته باشد. در بعضی از افراد ممکن است، به صورت مادرزادی دندان‌های دائمی در دهان افراد وجود نداشته باشند.

عوارض دیر افتادن دندان شیری

از شایع ترین ناهنجاری های ناشی از دیر افتادن دندان کودکان، کجی و نامرتبی یا رویش دیر هنگام دندان‌های دائمی می‌باشد . لذا برای پیشگیری از بروز چنین ناهنجاری‌هایی، کودک شما بهتر است مراجعه منظم به دندانپزشک داشته باشد.

در موارد زیادی مشاهده شده است که، وجود دندان‌های شیری در دهان، اهمیت زیادی دارد. توجه داشته باشید که کشیدن دندان شیری حتما باید با نظر دندانپزشک کودکان انجام گیرد .

از جمله عوارض علت دیر افتادن دندان شیری می‌توان به رویش دندان‌های دائمی پشت دندان‌های شیری اشاره کرد. این مشکل باعث می‌شود که دندان‌های دائمی پشت دندان‌های شیری رشد کند و دو ردیف در دهان مشاهده شود و سبب بر هم ریختگی خط رویش دندان شود. لازم به ذکر است که در صورت نیفتادن دندان شیری، باید دندان شیری توسط دندانپزشک اطفال معاینه شده و کشیده شود.

درمان دیر افتادن دندان شیری نوزاد

اگر حتی پس از زمان مقرر فرزند شما هنوز چندین دندان شیری خود را دارد، باید برای معاینه و بررسی دقیق وضعیت و سلامت دندان ها، او را نزد ارتودنتیست ببرید تا برای حل مشکل کودک شما طرح درمان تهیه کند.

ارتودنتیست با استفاده از اشعه ی ایکس تصاویر رادیوگرافی تهیه کرده، و شکل، رنگ، موقعیت و نیز اجزاء تشکیل دهنده‌ی دندان‌های شیری باقی مانده را بررسی خواهد کرد.

اگر ساختار دندان از نظر زیبایی مشکلی نداشته باشد، می‌توان آن را نگه داشت. در غیر اینصورت، می توان آن را تغییر شکل داد. با این حال، اگر دندان کج باشد، شاید بهتر باشد کشیده شود، و پس از آن یک بریج ثابت یا ایمپلنت دندانی جایگزین آن شود.

انتخاب طرح درمان به وضعیت دندان شیری و نیز وجود یا عدم وجود دندان دائمی زیر دندان شیری بستگی دارد. درمان زود هنگام می‌تواند نتایج درمان بهتری در پی داشته و بهبود قابل توجهی در وضعیت دندان‌های کودک ایجاد کند.

اگر دندان شیری کودکان به موقع نیفتد باید چکار کنیم؟

در بعضی از کودکان ممکن است تا هشت سالگی دندان شیری نیفتد. در چنین شرایطی ممکن است مشکلی وجود داشته باشد. ارتودنتیست با عکس پرتوی ایکس و معاینه دهان، به علت این مشکل پی می‌برد و درمان لازم را انجام می‌دهد.

عدم وجود دندان به صورت مادرزادی

گاهی ممکن است دندان دائمی که قرار است به جای دندان شیری بیرون بزند، اصلا وجود نداشته باشد. که این موارد مادرزادی هستند. از آنجایی که دندان دائمی در حال بیرون زدن، باعث حل شدن ریشه دندان شیری و افتادن آن می‌شود، در صورتی که دندان دائمی در زیر وجود نداشته باشد دندان شیری معمولا نمی‌افتد.

نظرت در مورد این پست چی بود ؟ 😃
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments

دکتر فائزه فتوحی اردکانی 

» متخصص دندانپزشکی کودکان در یزد
» خدمات تخصصی دندانپزشکی تحت آرامبخشی و بیهوشی
» مدیرگروه بخش کودکان ( عمومی | تخصصی )
» استاد نمونه ۲ دوره ( عمومی | تخصصی )
» عضو انجمن دندانپزشکی کودکان
» عضو مرکز تحقیقات دانشکده شهید صدوقی یزد
» ده‌ها مقاله چاپ شده در ژورنال‌های معتبر خارجی و داخلی و ارائه مقالات در کنفرانس‌ها و سمینار‌های داخلی

دکتر فائزه فتوحی اردکانی - متخصص دندانپزشکی کودکان

مقالات بیشتر

0
نظر یا سوالات خود را بنویسید !x