برای خدمت‌رسانی بهتر برای شما سروران، برای نوبت دهی و مشاوره، لطفا به صورت تلفنی یا ارسال پیام با شماره 09138512405 در اوقات زیر با ما در ارتباط باشید.
صبح‌ها: 9 الی 13
عصرها: 16 الی 21

روکش دندان شیری کودکان و انواع آن

زمان مطالعه: 8 دقیقه
روکش دندان شیری کودکان - دکتر فائزه فتوحی

آنچه در ادامه می‌خوانید:

روکش دندان شیری چیست ؟

روکش‌ های مخصوص دندان شیری یکی از موثرترین راه‌ ها برای حفظ دندان شیری کودک است. شاید شما هم با آوردن اسم روکش دندان به یاد دردسرهای روکش دندان­ بزرگسالان افتاده باشید. اما بهتر است بدانید که روکش دندان شیری کاملاً با روکش دندان دائمی و دندان بزرگسالان متفاوت است و در یک جلسه روکش روی دندان کودک گذاشته می­‌شود.

گذاشتن روکش برای دندان شیری کودک یک روش کم هزینه، مفید و آسان است. روکش‌‌ها مروارید‌های درون دهان کودک شما را در برابر پوسیدگی، شکستگی و آسیب محافظت می­‌کند و در زمان افتادن دندان شیری همراه دندان می­‌افتد.

انواع روکش دندان شیری کودکان

روکش‌‌های دندان شیری در 5 نوع وجود دارند که برحسب نوع دندان و نظر دندانپزشک متخصص اطفال انتخاب می‌شوند.

انواع روکش دندان شیری کودکان - دکتر فائزه فتوحی

1) بایوفلکس ( نسل جدید روکش های از پس آماده دندان‌های شیری )

نسل جدید روکش‌های از پیش آماده دندان‌های شیری: زیبا، مقاوم، انعطاف‌پذیر و با تطابق بالا. دارای هر دو خصوصیت روکش‌های استیل و زیرکونیا می‌باشد. ساختاری متشکل از رزین پلیمر هیبرید بدون فلز، نسل جدید روکش‌های با پوشش کامل ساختار تاجی دندان‌های شیری محسوب می‌شود. مقاومت بالای روکش در برابر سایش و زمان حداقل آماده‌سازی دندان مشابه روکش‌های استیل می‌باشد و بدلیل رنگ سفید متمایل به زرد آن که مشابه رنگ دندان شیری است، می‌تواند همانند روکش‌های زیرکونیا، انتخاب اول در موارد زیبایی باشد. با این تفاوت که بر خلاف روکش‌های زیرکونیا، مراحل آماده‌سازی دقیق و تراش کامل ساختار دندانی نیاز ندارد و استحکام آن وابسته به چسب (سمان) مورد استفاده نیست. می‌توان از دسته چسب‌های معمولی برای چسباندن روکش‌های بایوفلکس استفاده کرد. شاید در حال حاضر تنها نکته مورد نظر درباره این روکش‌ها، قیمت بالای آن‌ها با توجه به تکنولوژی پیشرفته و جدید آن‌ها می‌باشد.

2) روکش‌ استیل ضد زنگ :

قدیمی‌ ­ترین نوع روکش دندان شیری با حدود 50 سال قدمت، روکش استیل است. روکش‌ های استیل دندان شیری از جنس کروم، نیکل، تیتانیوم و نقره هستند که در برابر پوسیدگی بسیار مقاوم‌اند. روکش نقره‌ای دندان کودک یکی از انواع معروف روکش‌های استیل است از ویژگی‌ های روکش­ استیل دندان شیری دوام بالا و مقاوم در برابر رطوبت است. روکش‌ های استیل ضد زنگ به دلیل دوام بالا برای محافظت دندان‌­های مولر (آسیاب) استفاده می‌شود.

روکش استیل ضد زنگ طلایی دندان شیری  کودک - دکتر فائزه فتوحی

3) روکش‌‌های استریپ کرون ( روکش‌های سلولویدی ):

روکش‌ های استریپ کرون با کامپوزیت ­‌های هم رنگ دندان پر می­‌شود و یک پوسته شفاف دارند. در زمان گذاشتن روکش‌ های استریپ کرون روی دندان، پوسته پلاستیکی جدا شده و از دهان خارج می­‌شود. کامپوزیت نسبت به روکش استیل دندان شیری مقاومت کمتری دارد، ولی تا حدودی محکم و بادوام است. این روکش چون هم­رنگ دندان­‌‌هاست و جنبه زیبایی دارد، بیشتر برای دندان‌‌های جلویی و عقب استفاده می­‌شود تا ظاهر زیباتری داشته باشد.

روکش استیل ضد زنگ طلایی دندان شیری  کودک - دکتر فائزه فتوحی

4) روکش‌ استیل با لایه‌ای از کامپوزیت (OPEN FACE):

روکش استیل با لایه‌ای از کامپوزیت همان استیل روکش استیل ضد زنگ (SScron) است. روکش استیل با لایه کامپوزیت روی دندان گذاشته و بعد برای زیبایی، لایه خارجی فلز بریده و با کامپوزیت همرنگ دندان پر می‌شود. روکش با لایه کامپوزیت در مقایسه با دیگر روکش‌ها استحکام کافی را ندارد و پریدگی و افتادگی کامل کامپوزیت را گاهی به همراه دارد.    

5) روکش‌ های زیرکونیا:

روکش‌ های زیرکونیا کودکان از جدیدترین و زیباترین روکش‌های موجود در دندانپزشکی هستند. روکش‌های زیرکونیا از یک نوع ماده‌­ی سرامیکی سخت به نام زیرکونیوم ساخته شده است و دوام و مقاومت بالایی دارد. جنس روکش زیرکونیا کودکان از سرامیک و همرنگ دندان است. روکش‌ های همرنگ دندان زیرکونیا در بافت زنده دهان هیچ حساسیتی ایجاد نمی‌کنند و مانع از تجمع پلاک بر روی خود می‌شوند.

نحوه گذاشتن روکش‌ های زیرکونیا همرنگ دندان با روکش‌‌های دیگر متفاوت است و برای دندان‌‌های جلویی و دندان‌های عقبی استفاده می‌شود. توجه داشته باشید استفاده از روکش‌‌های زیبای زیرکونیا به اصرار والدین برای زیبایی بیشتر دندان کودکان است.

روکش دندان شیری زیرکونیا - دکتر فائزه فتوحی

6) روکش دندان پلی کربنات:

روکش‌های پلی کربنات که از آکریلیک یا پوسته‌های رزین پلی کربنات ساخته شده‌اند و با رزین‌های سلف ادهزیو (خود چسبنده) به دندان‌ها چسبانده می‌شوند، با هزینه‌ای پایین، ترمیم‌هایی زیبا و همرنگ دندان‌ها فراهم می‌آورند. دوام آن‌ها در کاربردهای مختلف متفاوت است، اما اغلب برای ترمیم‌‌های موقت استفاده می‌شوند.

روکش‌های پلی کربنات در کل دنیا به یک رنگ وجود دارند، که می‌توانند با چسب (سمان) و آسترها تغییر داده شوند. روکش‌های پلی کربنات پلاستیک‌هایی هستند که با گرما شکل داده می‌شوند و اساساً برای دندان‌های جلو استفاده می‌شوند.

مراحل ترمیم روکش دندان کودکان

  1. ابتدا باید دندان کودک بی حس شود. اول مقداری ژل بی‌­حسی با طعم میوه روی دندان کودک و لثه اطراف دندان مورد نظر کشیده می‌­‌شود تا زدن آمپول بی­‌حسی برای کودک آزار دهنده نباشد. سپس با استفاده از یک سرسوزن بسیار نازک و بازی‌های کودکانه آمپول بی حسی تزریق می‌­شود.
  2. دندانپزشک یک نوار باریک از جنس لاتکس را در دهان کودک قرار می­‌دهد تا دندان مورد نظر را از سایر دندان‌­ها جدا کند. این نوار باریک از لثه، زبان و گونه کودک محافظت می‌­کند.
  3. دندانپزشک به ­وسیله­‌ی هندپیس پوسیدگی را از دندان کودک جدا می­‌کند.
  4. دندان را آنقدر می‌­تراشد تا برای قرار دادن روکش روی دندان مناسب شود.
  5. در پایان روکش روی دندان کودک قرار می‌­گیرد و کاملاً محکم و تنظیم می­‌شود. در بعضی از انواع روکش‌­ دندان شیری از چسب‌‌های مخصوص برای محکم کردن روکش روی دندان استفاده می‌­شود. این چسب‌­ها در طی زمان فلوراید آزاد می­‌کنند که باعث دوام بیشتر دندان می‌­شود.

دندانپزشکی کودکان تحت آرامبخشی

بیشتر بخوانید

مراقبت‌های روکش دندان شیری

  • حداقل تا 30 دقیقه پس از گذاشتن روکش دندان کودک، خوردن ممنوع است.
  • کودک تا 24 ساعت بعد از گذاشتن روکش از خوردن خوراکی­‌ های چسبنده مانند تافی، شکلات، گز، پاستیل و … خودداری کند.
  • درد در ناحیه دندان ترمیم شده تا 24 ساعت طبیعی است. قبل از رفع بی‌­حسی به کودک یک قرص مسکن بدهید. اگر درد بیشتر از 24 ساعت طول کشید حتماً به دندانپزشک اطلاع دهید.
  • تا 24 ساعت پس از درمان بهتر است به وسیله یک مسواک نرم و آب نمک ناحیه دندان ترمیم شده را ماساژ دهید.
  • قبل از مراجعه به دندانپزشک به کودک آموزش دهید تا محل بی­‌حس شده را گاز نگیرد و یا نجود.
  • اگر روکش از دندان جدا شد اصلاً نگران نشوید و هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید تا روکش را بچسباند.
  • بعد از اتمام دوره­ ی نقاهت مراقبت‌­‌های دندان روکش شده با سایر دندان‌­‌ها یکسان است. بنابراین لازم است همه‌­ی دندان­‌‌ها از جمله دندان ترمیم شده کودک مرتب مسواک شود و بین دندان‌‌­ها نیز به وسیله نخ دندان حاوی فلوراید تمیز گردد. خوردن خوراکی‌­‌ها و مواد قندی چسبناک برای تمام دندان‌ها بخصوص دندان روکش شده ضرر دارد و می‌تواند باعث جدا شدن روکش شود.

ویزیت دوره­ای دندان‌های کودک توسط دندانپزشک کاملاً ضروری است. اگر در معاینات دوره‌ای کودک، پوسیدگی دندان کودکان مشاهده شود باید هرچه سریع­تر برطرف گردد و در صورت نیاز به روکش، این کار انجام می‌­شود.

مزیت روکش دندان شیری

روکش‌های دندان آسیای شیری زمانی استفاده می‌شود که بافت زیادی از دندان از بین رفته باشد و نیاز به عصب کشی و روکش باشد. روکش دندان آخرین شانس برای نگه داشتن دندان شیری است. زیرا دندان‌های شیری راهنمای رویش دندان‌های دائمی هستند و بهتر است این دندان‌ها تا جایی که ممکن است حفظ و نگهداری شوند.

از بین رفتن دندان‌های شیری می‌تواند باعث عدم تغذیه مناسب در کودکانی شود که در سن رشد قرار دارند و بدیهی است که در سنین مذکور ، بهترین کار حفظ این دندان‌ها است.

روکش‌های دندان شیری ، اس اس کراون (s.s.crown) هستند و از مزایای آن می‌توانیم به این که در مطب قابل انجام است اشاره کنیم. این روکش‌ها نیاری به کارهای لابراتواری نداشته ، برای کودک دردناک نیست و می‌تواند مدت زمان زیادی در دهان کودک باقی بماند.

همچنین لبه‌های این روکش که در زیر لثه قرار می‌گیرد بسیار نازک بوده که در نتیجه ریسک التهاب لثه را بسیار پایین میاورد . این در حالیست که روکش‌های لابراتواری معمولا لبه‌های ضخیمی دارند و می‌توانند لثه کودک را آزرده کرده و باعث ایجاد دندان درد در کودک شوند.

به طور کلی باید به حفظ و نگهداری دندان‌های شیری اهمیت داده شود و این باور که این دندان‌ها شیری است و بعد از مدتی می‌افتند اشتباه بوده و می‌تواند عوارض جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.

گریه کودکان در دندانپزشکی

بیشتر بخوانید

چرا باید دندان شیری ترمیم و روکش شود در حالی که قرار است بیفتد؟

حفظ دندان شیری تا زمانی که نوبت به افتادن آن می‌رسد به چند دلیل اهمیت دارد و نیاز به ترمیم را ایجاب می‌کند:

  • مینای دندان‌های شیری نازک تر از دندان‌های دائمی هستند. پوسیدگی به سادگی بین دندانها گسترش می‌یابد. روکش نه تنها برای نجات خود دندان صدمه دیده است بلکه برای جلوگیری از گسترش پوسیدگی و عفونت به نواحی دیگر دهان است.
  • روکش دندان شیری برای برگرداندن عملکرد، شکل و اندازه به دندان آسیب دیده صورت می‌گیرد. از آنجایی که یکی از مهمترین عملکردهای دندان حفظ فاصله در قوس دندانی و نگه داشتن جا برای دندان دائمی زیر آن و هدایت دندان است، روکش کردن باعث می‌شود این عملکرد حفظ شود و مشکلات بعدی ناشی از زود افتادن دندان شیری به وجود نیاید.
  • ترمیم کردن و حفظ دندان شیری باعث می‌شود رشد عضلات و استخوان فک کودک، روند طبیعی خود را طی کند.
  • دندان شیری برای جویدن غذا مهم است و بدون آن بخشی از فرآیند جویدن غذا با اختلال مواجه می‌شود.
  • روکش با پوشاندن دندان از فروپاشی دندان و عمیق تر شدن پوسیدگی جلوگیری می‌کند بنابراین احتمال دندان درد، عفونت لثه و مشکلات دیگر را کاهش می‌دهد.

پس از روکش کردن دندان شیری چه مشکلاتی ممکن است به وجود بیاید؟

  • حساسیت دندان: ممکن است دندان به دمای سرد یا داغ حساس شود. با خمیر دندان مخصوص دندانهای حساس می‌توان این مشکل را تخفیف داد.
  • لب پر شدن روکش: این مشکل بیشتر در مورد روکشهای تمام سرامیکی یا کامپوزیتی دیده می‌شود. اگر لب پر شدگی کوچک باشد ممکن است بتوان آن را با رزین کامپوزیت ترمیم کرد. در غیر این صورت باید روکش تعویض شود.
  • شل شدن روکش: ممکن است روکش لق شود و امکان نفوذ باکتریها به زیر آن و ایجاد پوسیدگی دندان فراهم شود. اگر روکش دندان لق شده است باید هر چه سریعتر به متخصص دندانپزشک کودک مراجعه کنید.
  • در آمدن روکش: این اتفاق بیشتر به دلیل پوسیدگی دندان و یا از بین رفتن چسب دندان روی می‌دهد. اگر روکش دندان شیری در آمده است آن را تمیز کنید و با خود نزد دندانپزشک ببرید. ممکن است زمان زیادی تا بیرون زدن دندان دائمی نمانده باشد و نیازی به روکش کردن مجدد نباشد و یا گاهی نیز، می‌توان از همان روکش دوباره استفاده کرد.

شرایط کودک پس از روکش کردن دندان چگونه خواهد بود؟

پس از روکش کردن دندان شیری، تا زمانی که دهان هنوز بی حس است نباید هیچ خوراکی یا آشامیدنی به کودک بدهید چون ممکن است لب یا گونه یا زبان خود را گاز بگیرد و به آنها صدمه بزند چون متوجه شدت فشاری که وارد می‌کند نیست. توجه داشته باشید که کودک را از جویدن، گاز گرفتن یا مکیدن منع کنید تا زمانی که بی حسی کاملا برطرف شود.

روکش دندان زیرکونیا + روکش استیل ضد زنگ - دکتر فتوحی

قیمت روکش دندان کودکان

هزینه روکش دندان شیری کودکان براساس نوع دندان و نوع روکش متفاوت است و به تشخیص دندانپزشک بستگی دارد. شما می‌­توانید برای مراقبت از دندان‌­های فرزندتان و انجام کلیه فعالیت­‌های دندانپزشکی به مطب خانم دکتر فتوحی، متخصص دندانپزشکی کودکان در یزد مراجعه کنید و بهترین خدمات دندانپزشکی کودکان را در محیط امن و شاد دریافت کنید. برای دریافت نوبت و اطلاع از قیمت روکش دندان کودک می­‌توانید از طریق راه‌­های ارتباطی موجود در سایت با مطب خانم دکتر فتوحی در ارتباط باشید.  

آیا روکش کردن دندان شیری درد دارد؟

طبیعی است که به دلیل تحریک بافتها، تا ۲۴ ساعت کمی ناراحتی یا درد تجربه شود. با مسکن‌های معمولی مثل استامینوفن یا ایبوپروفن درد برطرف می‌شود. در صورتی که پس از ۲۴ ساعت درد برطرف نشد، با دکتر تماس بگیرید.

چرا دندان شیری نیاز به روکش پیدا می‌کند؟

دلایل نیاز به روکش کردن دندان شیری متعدد است. به طور کلی هنگامی توصیه می شود دندان شیری ترمیم یا روکش شود که آسیب گسترده ای دیده باشد، مثلا پوسیدگی گسترده، ترک خوردگی و یا شکستگی دارد.
در مواردی که پوسیدگی گسترده است، صرفا پر کردن دندان کافی نیست چون پشتیبانی دندان ضعیف است و احتمال شکستن یا جدا شدن پرکردگی و یا شکستن خود دندان زیاد است. در این موارد روکش، ترمیم مطمئن تر و بادوام تری است و تا زمانی که دندان شیری بیفتد، دوام می آورد.

5/5 - (1 امتیاز)
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments

دکتر فائزه فتوحی اردکانی 

» متخصص دندانپزشکی کودکان در یزد
» خدمات تخصصی دندانپزشکی تحت آرامبخشی و بیهوشی
» مدیرگروه بخش کودکان ( عمومی | تخصصی )
» استاد نمونه ۲ دوره ( عمومی | تخصصی )
» عضو انجمن دندانپزشکی کودکان
» عضو مرکز تحقیقات دانشکده شهید صدوقی یزد
» ده‌ها مقاله چاپ شده در ژورنال‌های معتبر خارجی و داخلی و ارائه مقالات در کنفرانس‌ها و سمینار‌های داخلی

دکتر فائزه فتوحی اردکانی - متخصص دندانپزشکی کودکان

مقالات بیشتر

0
نظر یا سوالات خود را بنویسید !x