برای خدمت‌رسانی بهتر برای شما سروران، برای نوبت دهی و مشاوره، لطفا به صورت تلفنی یا ارسال پیام با شماره 09138512405 در اوقات زیر با ما در ارتباط باشید.
صبح‌ها: 9 الی 13
عصرها: 16 الی 21

برای مراقبت بعد از کشیدن دندان شیری چه کنیم؟

زمان مطالعه: 5 دقیقه
مراقبت بعد از کشیدن دندان شیری - دکتر فائزه فتوحی

آنچه در ادامه می‌خوانید:

نکات مهم درباره مراقبت های بعد از کشیدن دندان شیری

یکی از مراحل رشد کودک افتادن دندان شیری است. دندان شیری معمولا بدون این‌که نیازی به نیروی خارجی داشته باشد خودش می‌افتد. اما در برخی شرایط خاص لازم است برای کشیدن دندان شیری کودک به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کرد. در مواردی که پوسیدگی دندان کودک وسیع است، والدین باید برای کشیدن دندان شیری کودک به موقع اقدام کنند.

یکی از توصیه های اساسی به والدین این است که برای کشیدن دندان شیری کودکان نگران نباشید، زیرا متخصص دندانپزشکی اطفال در یک شرایط متناسب با روحیه کودکان، این کار را انجام می‌دهد.
در صورتی که کودک شما پس از خارج کردن دندان شیری دچار خون‌ریزی شد نگران نشوید. زیرا وجود کمی خون‌ریزی پس از کشیدن دندان شیری کودک طبیعی است.
پس از خارج کردن دندان، دندانپزشک باید فورا گاز استریل را در ناحیه مورد نظر قرار دهد. حتما یک و نیم الی دو ساعت گاز استریل را بر روی دندان شیری کودک خود قرار دهید.
لثه‌ها معمولا پس از خارج شدن دندان، به سرعت لخته خون محافظ را تشکیل می‌دهند. برای ایجاد لخته خون محافظ تا ۲۴ ساعت از شستشوی دهان، خودداری کنید. پس از آن برای تمیز ماندن محل دندان خارج شده، بهتر است تا آب نمک غرغره شود.

شب اولی که کودک شما دندان شیری خود را کشیده است، به وی غذاهای خنک و مایعات بدهید. مراقب باشید غذاهای گرم و جامد نخورد تا لخته خون در جای خود باقی بماند. دقت کنید کودک به هیچ وجه آب دهان خود را خالی نکند و تمام آب دهانش را قورت دهد. حتی اگر کمی خون آبه هم مشاهده کردید باز نباید بیرون بریزد.

زمان مسواک زدن کودک باید، محل دندان کشیده شده را رد کند و بعد در کنار او باشید و کمک کنید تا آب دهانش را به آرامی خارج کند. عصر روز بعدی، باید هر دو ساعت یکبار نصف لیوان آب نمک ولرم به کودک خود بدهید تا غرغره کند و آب دهانش را به آرامی خارج کند.

رعایت بهداشت دهان و دندان کودک پس از خارج شدن دندان شیری اهمیت زیادی دارد. زیرا در صورت رعایت نکردن بهداشت ممکن است فضای خالی ایجاد شده، دچار عفونت شود. والدین کودک نباید اجازه بدهند که وی لخته خونی که بر روی محل دندان کشیده شده به وجود آمده است را، دستکاری کند. زیرا اگر حفره دندان باز باشد، استخوان در معرض هوا قرار می‌گیرد.

در این جا برخی از مهم ترین نکات برای مراقبت‌های بعد از کشیدن دندان شیری را به صورت موردی ذکر کردیم تا والدین بتوانند تمام کارهایی که برای آرامش و سلامت کودک لازم است را انجام بدهند و دیگر درگیر دغدغه‌ی این سوال نباشند که بعد از کشیدن دندان شیری چه باید کرد؟

  • کودک تا ۱۲ ساعت بعد از کشیدن دندان از شست و شوی دهان با آب و یا هر نوع دهان شویه خودداری کند.
  • برای جلوگیری از عفونت، قسمتی از لثه را که جای دندان کشیده است، مسواک نزنید.
  • در هنگام دراز کشیدن، زیر سر کودک بالش قرار دهید تا از خونریزی جلوگیری کند.
  • توجه داشته باشید کودک، گازی که در محل دندان کشیده شده قرار دارد را تا یک ساعت با فشار دادن در دهان خود نگه دارد.
  • در صورت خونریزی شدید و غیر قابل کنترل، حتما به کلینیک مراجعه کرده و از مصرف داروهای خودسر و متنوع پرهیز نمایید.
  • برای جلوگیری از خونریزی محل کشیدن دندان، می توانید یک عدد چای کیسه ای خیس را به مدت ۲ ساعت بر روی آن قرار داده و کمی فشار به آن وارد نمایید.
  • اگر تا ۳ تا ۴ روز پس از کشیدن دندان کودک، هنوز هم درد دارد از مصرف مسکن و آنتی بیوتیک‌های بیشتر خودداری کرده و به دندانپزشک اطفال مراجعه نمایید.
  • ممکن است تا چند روز بعد از کشیدن دندان، دهان بد طعم بوده و بوی نا مطبوعی بدهد که این مساله طبیعی است و نشانه عفونت نیست.
  • گاهی اوقات احتمال دارد در محلی که دندان کشیده شده، تکه‌های سفیدی دیده شود که شاید تصور شما بر این باشد که آن تکه‌ها، دندان‌های به جا مانده کودک باشد. اما ممکن است آن تکه های سفید، استخوان فک کودک باشد. که در این مواقع بهتر است به کلینیک مراجعه شود و متخصص دندانپزشکی اطفال تمامی موارد را در آن محل بررسی کند.

اهمیت نگهداری از دندان شیری کودکان

دندان‌های شیری نقش مهمی در توسعه و شکل گیری فک و دهان دارند. در واقع دندان‌های کودک طول قوس در فک را حفظ کرده و جایگزین دائمی دندان‌ها، بر اساس دندان‌های اولیه ایجاد می‌شود. زیرا دندان‌های اولیه راهنمایی‌هایی برای مسیر رشد دندان‌های دائمی، ارائه می‌دهند.

همچنین این مورد را باید اضافه کنیم که عضلات فک و تشکیل استخوان فک به دندان‌های شیری بستگی دارد تا فاصله مناسب دندان‌های دائمی را حفظ کند. ریشه دندان‌های اولیه باعث پیدایش دندان‌های دائمی می‌شود. دندان‌های اولیه برای رشد گفتار کودک، لبخند کودک و جویدن غذا، نقش مهمی دارند.

به طور کلی دوره‌های رویش دندانی به 3 دسته تقسیم می‌شوند. دوره دندان‌های شیری، دوره دندان‌های مخلوط و دوره دندان‌های دائمی. به اولین دندانی‌های که معمولا از 6 ماهگی در دهان کودک می‌رویند و رویش آن‌ها تا 2 الی 3 سالگی ادامه می‌یابد، دندان‌های شیری گفته می‌شود.

این دندان‌ها از 6 سالگی کودک شروع به افتادن می‌کنند و جای خود را به دندان‌های دائمی می‌دهند. بنابرای دوره دندان‌های شیری (یعنی زمانی که تنها دندان‌های شیری در دهان قرار گرفته‌اند) از 6 ماهگی شروع شده و تا 6 سالگی ادامه می‌یابد و پس از آن دوره دندانی مخلوط، آغاز می‎شود (یعنی زمانی که هم دندان‌های شیری در دهان وجود دارند و هم تعدادی دندان دائمی رشد کرده‌اند).

دوره دندانی مخلوط، معمولا تا 12 سالگی ادامه پیدا می‌کند و پس از آن دیگر دندان اولیه در دهان کودک قرار نداشته و تنها دندان دائمی وجود دارد. این دوره که پس از 12 سالگی آغاز می‌شود، همان دوره دندان‌های دائمی است. البته باید توجه داشت که تاخیر یا تعجیل چند ماهه در رویش یا افتادن دندان‌های شیری و درآمدن دندان‌های دائمی مشکلی ندارد، اما اگر این تاخیر بیش از 9 ماه شود باید به متخصص دندانپزشک اطفال در یزد مراجعه کنید.

تعداد دندان‌های شیری در هر فک 10 عدد بوده پس کودک ما 20 دندان شیری خواهد داشت که پس از افتادن جای خود را به 32 دندان دائمی می‌دهند. معمولاً اولین دندان‌هایی که در دهان دیده می‌شود، سانترال‌های فک پایین و آخرین آنها مولر دوم فک بالا است.

باید توجه داشت که مرحله شکل گیری دندان‌های اولیه از هنگام جنینی و از هفته ششم بارداری است و در 6 ماهگی از لثه سر بر می آورد. بنابراین نحوه مراقبت مادر باردار و تغذیه آن نقش مهمی در پوسیدگی دندان کودکان دارد. با این مقدمه لزوم سلامت و مراقبت از دندان شیری را در ادامه مطلب مطرح می‌کنیم.

موضوع اساسی بعدی مربوط به اثر پوسیدگی دندان مادر بر فرزند است. از آنجا که میکروب‌های پوسیدگی می‌تواند از طریق دهان مادر به فرزند انتقال یابد، پوسیدگی دندان‌های مادر در خرابی دندان فرزند نقش بسزایی دارد.

چه زمانی کودک می تواند دندان خود را بکشد ؟

اگر کودک شما صدمات دهانی داشته باشد، ممکن است دندان‌هایش بشکند یا اینکه بر اثر ضربه شل شود. این اتفاق می‌تواند به خاطر یک تصادف ماشین، آسیب ورزشی یا افتادن کودک در زمان اسکیت بوردینگ، دوچرخه سواری و یا موارد دیگری باشد. در چنین مواردی، باید هرچه سریع‌تر به یک دندانپزشک اطفال مراجعه کنید. آن‌ها می‌توانند کودک را معاینه کنند و تمام اقدامات پزشکی لازم را برای او انجام بدهند.

در برخی موارد، دندانپزشک اطفال یک روکش یا کلاهکی بر روی دندان شکسته می‌گذارد، اما در شرایط دیگری، ممکن است تنها راه نجات دندان این نباشد. پس دندانپزشک احتمال نیاز به کشیدن دندان می‌بیند. کودک می‌تواند از خدمات آرامبخشی در دندانپزشکی کودکان استفاده کند و دردی را تجربه نکند.

در برخی از موارد ممکن است که دندان‌های کودک، خیلی پوسیده باشند که نیاز به کشیدن پیدا می‌کنند. به عنوان مثال، اگر کودک پوسیدگی خیلی عمیقی در دندان‌های شیری جلویی اش داشته باشد، دندانپزشک توصیه می‌کند که دندان کشیده شود.

دلیل عصب کشی دندان کودکان

هر دندان شیری کودک فضایی را برای دندان‌های دائمی وی نگه مى‌دارد که در پشت آن ظاهر می‌شود و تمام دندان ها همان زمان نمی‌افتند. اگر فاصله ای پیش از موعد شکل بگیرد، دندان‌های باقی مانده موقعیت خود را برای پرکردن آن تغییر می‌دهند. این موضوع می‌تواند هماهنگی نهایی دندان‌های دائمی را تحت تاثیر قرار دهد. درمان عصب کشی ممکن است برای یک دندان دائمی فرسوده که پالپ آسیب دیده دارد نیز توصیه شود.

نظرت در مورد این پست چی بود ؟ 😃
guest

4 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
برسلانی
برسلانی

سلام بعد از کشیدن دندان شیری دخترم دور لبش آفت زده علتش چی میتونه باشه

محدثه
محدثه

سلام من یک ساعت پیش دندان دخترم رو کشیدم آیا دارویی چیزی بدهم

drfaezehfotouhi
drfaezehfotouhi
ادمین
انتظار تصویب
پاسخ به  محدثه

سلام وقتتون بخیر
فقط مسکن بهش بدین
چیزی با نی نخورد، تف نکند، آب دهانش رو قورت بده و اگر هم مجدد درد داشت بعد از 4 ساعت یک مسکن بهش بدین
غذاهای داغ و سفت نخورد و غذای خنک بخورد، شستشوی دهانش رو هم شب و صبح انجام دهد.

دکتر فائزه فتوحی اردکانی 

» متخصص دندانپزشکی کودکان در یزد
» خدمات تخصصی دندانپزشکی تحت آرامبخشی و بیهوشی
» مدیرگروه بخش کودکان ( عمومی | تخصصی )
» استاد نمونه ۲ دوره ( عمومی | تخصصی )
» عضو انجمن دندانپزشکی کودکان
» عضو مرکز تحقیقات دانشکده شهید صدوقی یزد
» ده‌ها مقاله چاپ شده در ژورنال‌های معتبر خارجی و داخلی و ارائه مقالات در کنفرانس‌ها و سمینار‌های داخلی

دکتر فائزه فتوحی اردکانی - متخصص دندانپزشکی کودکان

مقالات بیشتر

4
0
نظر یا سوالات خود را بنویسید !x