برای خدمت‌رسانی بهتر برای شما سروران، برای نوبت دهی و مشاوره، لطفا به صورت تلفنی یا ارسال پیام با شماره 09138512405 در اوقات زیر با ما در ارتباط باشید.
صبح‌ها: 9 الی 13
عصرها: 16 الی 21

داروی سدیشن چیست؟ و آشنایی با بهترین داروها

زمان مطالعه: 5 دقیقه
داروی سدیشن چیست؟ دکتر فائزه فتوحی

آنچه در ادامه می‌خوانید:

داروی سدیشن چیست؟ امروزه داروهای متعددی برای کمک به‌ راحتی و آرامش کودک بیمار، در طی درمان‌های دندانپزشکی وجود دارد. برخی داروها کنترل‌کننده‌ی درد هستند، برخی از آن‌ها آرامش‌بخش و برخی دیگر کودک بیمار را به خوابی عمیق (در حین درمان دندانپزشکی) می‌برند.

شما و دندان‌پزشک می‌توانید عوامل متعددی را در هنگام تصمیم‌گیری برای انتخاب داروی مناسب جهت استفاده در درمان، در نظر بگیرید. نوع درمان، سلامت عمومی شما، سابقه‌ی آلرژی و سطح اضطراب و ترس شما در هنگام تعیین مناسب‌ترین روش آرام بخشی، برای شما مدنظر قرار گرفته می‌شوند.

اگرچه برای بسیاری از کودکان، استفاده از بی‌حسی موضعی برای جلوگیری از درد کافی است، روش‌های سدیشن (بیهوشی ملایم) و بی‌هوشی عمومی ممکن است برای ایمنی بیشتر، تأثیر و انجام درست و کامل درمان دندانپزشکی به کار گرفته شوند. هرگونه تصمیم‌گیری برای روش‌های آرام بخشی با داروی سدیشن، بر اساس ارزیابی فردی و صحبت با متخصص دندانپزشکی کودکان انجام می‌شود.

دندانپزشک‌ها، روزانه برای سر کردن دهان بیماران خود به‌ منظور انجام درمان‌های دندانپزشکی، از بی‌حسی موضعی استفاده می‌کنند. اگرچه این روش برای اکثر بیماران کافی است، اما برخی بیماران نمی‌توانند با کمک این روش درد و اضطراب حین درمان دندانپزشکی را تحمل کنند.

این موضوع ممکن است به خاطر عواملی مانند سن یا بالغ نبودن بیمار، مشکلات و بیماری‌هایی دیگر، ترس و اضطراب، درمان‌های دندانپزشکی سنگین یا ناتوانی در همکاری با دندان‌پزشک در حین درمان باشد. طیف گسترده‌ای از روش‌های بی‌حسی و بیهوشی برای بیمارانی که نگران سلامت خود در حین درمان هستند، وجود دارد.

شما می‌توانید در کلینیک دندانپزشکی کودکان در یزد، دکترفائزه فتوحی این خدمات را با بالاترین کیفیت و استاندارد دریافت کنید. خانم دکتر فتوحی، با داشتن درک کاملی از سطح سلامتی کودک شما و درمانی که نیاز دارد، از یک روش بی‌حسی مخصوص برای کودک دلبند شما استفاده می کند.

اگر شما هم مایل به انجام هرگونه معاینه یا درمان بیماری‌های دندان، فک و لثه کودک خود هستید، می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت نوبت با شماره‌ی 03538241323 تماس حاصل فرمایید.

از سدیشن چه می‌دانید؟

سدیشن دندانپزشکی کودکان در اصل شیوه‌ای است که از آن برای کنترل ترس و اضطراب کمک می‌گیرند. سدیشن با استفاده از داروهای آرام بخش مخصوص، کودک بیمار را به خواب عمیق فرو می‌برد، به گونه ای که وقتی بیدار می‌شود، از لحظه درمان اطلاعی ندارد و چیزی به خاطر نمی‌آورد. دندانپزشکی در خواب (سدیشن) توسط متخصصین بیهوشی و پزشک متخصص دندانپزشکی اطفال در خواب انجام می‌شود.

داروهایی که برای سدیشن استفاده می‌شود، همگی مورد تایید FDA هستند. بنابراین اگر نگران عوارض سدیشن برای کودکان هستید، باید بدانید که داروی سدیشن عوارض خطرناکی ندارند، اما لازم است قبل از انجام این کار با پزشک خود در مورد داروهای آرامبخش و داروهایی که مصرف کرده‌اید مشورت کنید تا در روش درمان دندانپزشکی در خواب (سدیشن) تداخل دارویی وجود نداشته باشد.

سدیشن چیست؟

بیشتر بخوانید

انواع داروهای سدیشن

یکی از روش‌های مفید در کنترل ترس و اضطراب کودکان، استفاده از داروهای آرامبخش قبل از درمان دندانپزشکی است. البته این مسئله بسیار حساس بوده و نیاز به آگاهی کامل دندانپزشک اطفال نسبت به انواع و عوارض داروهای آرامبخش برای کودک شما دارد و استفاده از یک مانیتورینگ کافی در مرکزی مجهز را می‌طلبد.

در روش آرامبخشی در دندانپزشکی کودکان، کودک تنفس طبیعی خود را داشته و توانایی پاسخگویی به درخواست پزشک را نیز دارد، ولی مقاومت او نسبت به انجام درمان از بین رفته و احساس ترس و اضطراب ناشی از مراحل انجام درمان نیز بسیار کاهش می‌یابد. در ادامه خوب است بدانید که آرامبخشی در دندانپزشکی به روش‌های مختلفی با انواع داروهای سدیشن قابل دسترسی است که شایع ترین آنها شامل موارد زیر است:

  1. داروهای خوراکی
  2. داروهای تزریق وریدی
  3. داروهای تزریق عضلانی
  4. دارو از طریق بینی
  5. داروهای استنشاقی

سدیشن خوراکی

این روش در اغلب موارد برای کودکانی است که ترس زیادی از درمان‌های پزشکی دارند و نمی‌خواهند به هیچ وجه از درمان دندانپزشکی استفاده کنند. برخلاف روش سدیشن iv در این روش کودک شما به واسطه یک کپسول (می‌تواند آن را به همراه آب میوه میل کند) به حالت نیمه خواب می‌رود که هم قادر به پاسخگویی باشد و هم بدون ترس از درمان‌های پزشکی به متخصص اجازه‌ی انجام درمان را بدهد.

سدیشن خوراکی بسته به میزان دوز مصرفی، سدیشن یا آرام‌بخشی به روش خوراکی می‌تواند از خفیف تا متوسط باشد. برای آرام‌بخشی خفیف، به بیمار یک قرص می‌دهند. این قرص معمولاً Halcion نام دارد که عضوی از خانواده‌ی دارویی والیوم می‌باشد و معمولاً حدود یک ساعت قبل از درمان مصرف می‌شود.

این قرص بیمار را خواب‌آلود می‌کند، گرچه هنوز بیدار و هوشیار است. برای ایجاد آرام‌بخشی بیشتر، یک دوز بیشتر داده می‌شود. این نوعی بیهوشی است که بیشتر از همه در دندانپزشکی یا آرام‌بخشی (دندانپزشکی در خواب) کاربرد دارد. برخی افراد با روش سدیشن خوراکی متوسط، به حد کافی سست و خواب‌آلود می‌شوند و تا زمان انجام درمان، عملاً به خواب می‌روند. اگرچه معمولاً با یک تکان کوچک می‌توانند از خواب بیدار شوند

آرامبخش وریدی

آرام‌بخش وریدی هم مانند آرام‌بخش خوراکی می‌تواند این حس را به افراد بدهد که واقعاً خواب هستند. تفاوت بین آرام‌بخش خوراکی و وریدی، محل ورود آن‌ها به بدن است. آرام‌بخش وریدی به روش تزریق وارد بدن شده و تقریباً فوراً اثر می‌کند. این نوع داروها برای درمان‌های کوتاه‌تر مناسب است. فراموشی، از عوارض جانبی رایج آرام‌بخش وریدی و خوراکی است که معمولاً موجب می‌شود که افراد تصور کنند درمانشان فقط چند دقیقه طول کشیده است.

آرامبخش عضلانی

آرام‌بخش عضلانی به عضلات بازو یا بالای ران تزریق می‌شود و بعد از پنج دقیقه اثر می‌کند. استفاده از آرام‌بخش عضلانی در دندان‌پزشکی چندان رایج نیست و بیشتر این نوع سدیشن در موارد دیگر پزشکی به کار می رود.

آرامبخش استنشاقی

در این روش از طریق قرار دادن ماسک روی بینی کودک، ترکیبی از نیتروژن اکسید (یا گاز خنده) و اکسیژن را تنفس می‌کند. این گاز به کودک شما کمک می‌کند تا کم کم به آرامش برسد. دندانپزشک میزان گازی را که کودک تنفس می‌کند و مدت زمان بیهوشی را مطابق با استانداردهای مناسب کودک شما تنظیم می‌کند. البته باید در نظر داشت که این روش در کودکان به شدت پرخاشگر قابل استفاده نمی‌باشد زیرا در این روش نیازمند قرار دادن یک ماسک بر روی بینی کودک هستیم که در صورت عدم همکاری، امکان پذیر نمی‌باشد.

تکنیک‌های دندانپزشکی در خواب تا چه میزان بی‌خطر هستند؟

همیشه خطراتی در بی‌حسی و بی‌هوشی وجود دارد. اما استفاده از روش آرامبخشی معمولاً ایمن و بی‌خطر است، اما این ایمنی بستگی به آن دارد که حتما توسط یک متخصص مجرب انجام بگیرد. والدین باید موارد زیر را برای درمان دندانپزشکی کودک خود در نظر داشته باشند:

  • قبل از درمان، دندان‌پزشک باید سابقه پزشکی کودک بیمار را مورد بررسی قرار دهد. دندان‌پزشک همچنین باید معلوم کند که آیا بیمار کاندیدای مناسبی برای سدیشن می‌باشد یا خیر و درباره‌ی هرگونه دارویی که اخیراً مصرف کرده است از او والدین وی سوال کند.
  • والدین کودک بیمار باید درباره اینکه چه مقدار دوز داروی آرام‌بخش برای سن و وضعیت سلامتی کودک مورد نیاز است، سؤال کنند.
  • والدین بیمار باید بروشوری را دریافت کند که در آن از خطرات این روش گفته‌شده است. سپس آن را به‌دقت مطالعه کند و اگر با مسئله‌ی مبهمی مواجه شدند، از متخصص دندانپزشکی اطفال سوال کنند.
  • دندان‌پزشک باید علائم حیاتی کودک بیمار را در طول درمان کنترل کند. همچنین باید اکسیژن (تهویه مصنوعی) و داروهایی که اثرات سدیشن را از بین می‌برند، در دسترس داشته باشد تا در صورت نیاز بیمار از آن‌ها استفاده کند.

آیا سدیشن برای کودکان عوارضی دارد؟

به طور کلی بی حسی و آرام بخش، هر دو کاملا ایمن و کم عارضه هستند. با این حال هر دارویی سدیشن ممکن است عوارض جانبی را برای افراد مختلف داشته باشد. مثلا در صورتی که کودک لوزه‌های بزرگ داشته باشد، استفاده از آرام بخش ممکن است برای او مناسب نباشد، چون این افراد بیشتر مستعد انسداد مسیر تنفسی هستند.

علاوه بر این از عوارض سدیشن دندانپزشکی کودکان، می‌توان به آریتمی (نامنظم شدن ضربان قلب) و از دست دادن هوشیاری و رفتن به مرحله عمیق تری از خواب یا عدم هوشیاری نیز از عوارض نادر استفاده از آرامبخشی برای کودکان است. البته می توان این روش درمانی را با کمک توصیه های متخصص دندانپزشکی اطفال در یک شرایط ایمن برای کودک انجام داد.

درمان با استفاده از روش سدیشن و یا دندان پزشکی در خواب دارای مزایایی است که می‌تواند بسیار رضایت بخش و دارای نتیجه مؤثری باشد. این روش درمانی بسیار راحت بوده و موجب آرامش بیمار و پزشک می‌شود و سبب افزایش همکاری بین آنها می‌شود. در نتیجه پزشک با تمرکز و دقت بیشتری به پروسه درمان ادامه خواهد داد.

این روش درمانی دارای ایمنی بالایی است و از نظر دارویی، هیچ خطری بیمار را تهدید نمی‌کند. داروهای سدشن مورد استفاده در این روش دارای ترکیباتی است که بعد از مصرف بیمار پروسه درمانی را به خاطر نخواهد داشت و همین امر سبب می‌شود تا بیمار در مراجعات بعدی هیچ ترسی ناشی از تجربه ناخوشایند قبلی نداشته باشد.

نظرت در مورد این پست چی بود ؟ 😃
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments

دکتر فائزه فتوحی اردکانی 

» متخصص دندانپزشکی کودکان در یزد
» خدمات تخصصی دندانپزشکی تحت آرامبخشی و بیهوشی
» مدیرگروه بخش کودکان ( عمومی | تخصصی )
» استاد نمونه ۲ دوره ( عمومی | تخصصی )
» عضو انجمن دندانپزشکی کودکان
» عضو مرکز تحقیقات دانشکده شهید صدوقی یزد
» ده‌ها مقاله چاپ شده در ژورنال‌های معتبر خارجی و داخلی و ارائه مقالات در کنفرانس‌ها و سمینار‌های داخلی

دکتر فائزه فتوحی اردکانی - متخصص دندانپزشکی کودکان

مقالات بیشتر

0
نظر یا سوالات خود را بنویسید !x