برای خدمت‌رسانی بهتر برای شما سروران، برای نوبت دهی و مشاوره، لطفا به صورت تلفنی یا ارسال پیام با شماره 09138512405 در اوقات زیر با ما در ارتباط باشید.
صبح‌ها: 9 الی 13
عصرها: 16 الی 21

علت پوسیدگی دندان کودکان چیست ؟

زمان مطالعه: 5 دقیقه
علت پوسیدگی دندان کودکان چیست - دکتر فائزه فتوحی

آنچه در ادامه می‌خوانید:

کودکان فارغ از هر گونه فکر و نگرانی به دنبال بازی و خوردن همه خوراکی‌های خوشمزه هستند. آن‌ها به معایب و مزیت‌های خوراکی­‌ها آگاهی ندارند و قادر به مراقبت از خود در برابر  عوامل بیماری­‌زا نیستند. بنابراین توجه به معایب و مزیت‌­های خوراکی‌­ها و تأثیر آن‌ها بر سلامتی کودک برعهده والدین است. در این مقاله می­‌خواهیم با مادران عزیزی که مراقب سلامت دندان فرزندانشان هستند، درباره پوسیدگی دندان کودکان و علت پوسیدگی دندان کودکان و روش‌­های پیشگیری و درمان صحبت کنیم.

پوسیدگی دندان در کودکان چیست؟

شاید شما هم اصطلاح کرم خوردگی دندان کودکان را شنیده باشید. کرم­‌ها یا همان باکتری­‌های موجود در محیط دهان، کارشان تبدیل مواد قندی موجود بر سطح دندان­‌ها به اسید می‌شود که علت پوسیدگی دندان کودکان است. اسیدها موجب از بین رفتن مواد معدنی و تخریب مینای دندان می‌­شود.

در ابتدا پوسیدگی به صورت یک لکه­‌ی سیاه روی سطح بیرونی دندان دیده می­‌شود که ناشی از تخریب قسمت خارجی دندان است. در صورتی که پوسیدگی به موقع برطرف نشود، با گسترش خود سبب تخریب  قسمت‌های داخلی و ریشه­‌ی دندان­‌ها می‌شود.

در واقع علت سوراخ شدن دندان کودکان گسترش و نفوذ پوسیدگی به بافت­‌های میانی و عمیق دندان است. دندان درد نشانه­‌ی نفوذ پوسیدگی از مینا به عاج دندان است. عاج دندان بافت ضعیف­تری نسبت به مینا دارد و دارای رشته­‌های عصبی است. بنابراین شروع درد دندان در کودکان را باید جدی گرفت، چون از این پس سرعت پیشرفت پوسیدگی به قسمت­‌های عمیق بیشتر می‌­شود.

گاهی ممکن است به مدت کوتاهی دندان دردِ کودک متوقف شود که این خود نشان‌دهنده­ پوسیدگی ریشه­‌ی دندان کودک است.

علت پوسیدگی دندان کودکان چیست؟

  1. مواد قندی چسنبده : بدن کودکان برای رشد به کربوهیدرات‌­ها نیاز دارد. بنابراین نمی­‌توان مواد قندی را از رژیم غذایی کودکان حذف کرد. ولی مصرف مواد قندی چسبنده مانند شکلات، پاستیل و … به دلیل باقی ماندن روی سطح دندان به علت پوسیدگی دندان کودکان، ممنوع است.
  2. نگه داشتن غذا در دهان : گاهی برای ترغیب کودک به غذا خوردن، اجازه می­‌دهیم که در حین خوردن غذا تلوزیون تماشا کنند. این کار باعث تماس طولانی باکتری­‌ها با مواد غذایی و در نهایت پوسیدگی دندان کودکان می­‌شود.
  3. مصرف نوشابه : نوشابه باعث دفع کلسیم بدن کودک از طریق ادرار شده و همچنین مانع از جذب کلسیم غذاها توسط بدن کودک می‌­شود. همچنین به بافت دندان نیز آسیب می‌­زند و باعث ایجاد پوسیدگی می‌­شود.
  4. ماندن شیر روی سطح دندان : شیر دارای مواد قندی است که در صورت ماندن بر روی دندان، علت پوسیدگی دندان کودکان است. مصرف مرتب شیر در شب­‌ها می‌­تواند پوسیدگی‌­های شدید دندانی را در پی داشته باشد.
  5. رعایت نکردن بهداشت دهانی : دندان­‌ها از زمان رویش در معرض پوسیدگی قرار دارند و در صورتی که مرتب مسواک نشوند می­‌تواند پوسیدگی­‌های عمیقی را ایجاد کند.

علائم پوسیدگی دندان کودکان چیست؟

توجه به علت پوسیدگی دندان کودکان به­‌خصوص در سنین ابتدایی می‌­تواند به والدین جهت رفع و درمان سریع‌تر پوسیدگی کمک کند. از علائم پوسیدگی دندان کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • کودک میل به غذا نداشته باشد و یا از جویدن غذا خودداری کند.
  • روی گو­نه تورم ایجاد شده باشد.
  • کودک به صورت غیر عادی بی‌­قرار باشد.
  • رنگ لثه و یا پوست صورت تغییر کند.
  • لثه­‌های کودک چرکی و متورم است.
  • دهان کودک بوی بدی می‌­دهد.

آیا قطره آهن باعث پوسیدگی دندان کودک می‌شود؟

بیشتر بخوانید

راه­‌های کاهش و جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان

کودکان توان و درک درستی برای حفظ سلامتی خود و جلوگیری از بیماری ندارند. بنابراین مراقبت از سلامت فرزندان بر عهده والدین است. با توجه به اینکه کودکان زمان زیادی را با مادر سپری می­‌کنند، اطلاع مادران از روش­‌های مراقبت از دندان کودکان و درمان پوسیدگی دندان­‌ها بسیار مفید و مؤثر است. در ابتدا درباره اینکه چگونه مانع از پوسیدگی دندان کودکان شویم صحبت می­کنیم و در آخر به روش‌­های درمان پوسیدگی دندان کودکان می­پردازیم.

  • نظارت بر خوراکی‌­هایی که کودکان مصرف می‌­کنند : از مصرف مواد قندی چسبنده، لواشک، نوشابه جلوگیری کنید و خوردن آن‌ها را برای کودک ممنوع کنید. همچنین خوردن مداوم خوراکی‌­های نرم می‌­تواند علت پوسیدگی دندان‌ کودکان شود. بنابراین گاهی به کودک میوه‌­های سفتی مثل هویج بدهید تا بجود.
  • رعایت بهداشت دندان‌­ها : از شش ماهگی که دندان‌­های کودک شروع به رشد می‌­کند مسواک زدن دندان­‌های کودک را آغاز کنید. لازم است که 4 بار در روز دندان‌­های کودکان مسواک زده شود. همچنین استفاده از دهانشویه­‌ها و خمیردندان­‌های حاوی فلوراید می­‌تواند از علت پوسیدگی دندان کودکان جلوگیری کند. نخ دندان نیز برای تمیز کردن بین دندان‌های کودک لازم است و بهتر است از نخ دندان­‌های دارای فلوراید استفاده شود.
  • پس از شیر خوردن دندان‌­های کودک را تمیز کنید : سعی کنید که کودک شب‌­ها به صورت مرتب شیر مصرف نکند. همیشه پس از شیر خوردن با یک گاز استریل دندان­‌های کودک را تمیز کنید. همچنین خوردن چند جرعه آب پس از شیر می‌­تواند به تمیزی دندان‌­ها کمک کند.
  • ویزیت مرتب توسط دندانپزشک : همانطور که برای اطلاع از وضعیت بدن و پیشگیری از بیماری‌­ها چکاپ سالیانه انجام می­‌شود لازم است که دندان­‌ها بخصوص در سنین کودکی حداقل 2 بار در سال توسط متخصص دندانپزشکی معاینه و بررسی شود و در صورت نیاز برای پیشگیری و یا درمان پوسیدگی اقدامات لازم انجام گردد.
عکس پوسیدگی دندان کودکان - دکتر فائزه فتوحی
عکس پوسیدگی دندان کودک

روش‌های کلینیکی پیشگیری از پوسیدگی :

  1. فلوراید تراپی : یکی از مواد تشکیل دهنده دندان­‌ها فلوراید است. بنابراین استفاده از فلوراید به صورت موضعی می‌تواند دندان‌­ها را مستحکم و از پوسیدگی دندان‌­ها پیشگیری کند. یک روش بسیار مفید برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان کشیدن وارنیش فلوراید روی دندان‌­های کودک است که در مطب توسط دندانپزشک متخصص انجام می­‌شود. پیشنهاد می­کنم مقاله وارنیش فلوراید تراپی سایت خانم دکتر فتوحی را مطالعه کنید تا با این روش مفید و بدون درد بیشتر آشنا شوید.
  2. فیشور سیلانت : در زمان رویش دندان‌­های دائمی و در دوران کودکی روی دندان­‌ها شیارهای نسبتاً عمیقی وجود دارد که با مسواک تمیز نمی­‌شود. بنابراین در مطب و توسط دندانپزشک روی شیارها را با فیلم سیلانت که یک نوع کامپوزیت است، می­پوشانند. این روش نیز یک روش بدون درد و مؤثر برای پیشگیری از علت پوسیدگی دندان کودکان است. برای آشنایی بیشتر با این روش مفید مقاله‌­ی فیشور سیلانت دندان کودکان را مطالعه کنید.
  3. جرم گیری سالیانه : در این روش توسط براش‌­های مخصوص روی سطح دندان کاملاً تمیز می­‌شود. جرم گیری باید در مطب دندانپزشکی صورت بگیرد و تناوب آن توسط دندانپزشک تعیین می‌­شود.

مادران عزیز توجه داشته باشید که هیچ کدام از روش‌­های کلینیکی گفته شده جایگزین رعایت بهداشت روزانه دندان­‌ها و مسواک زدن نیست و همه‌­ی این روش‌­ها در کنار مسواک و رعایت رژیم غذایی از دندان‌­ها در برابر پوسیدگی محافظت می‌­کند.

برای درمان پوسیدگی دندان کودکان از روش‌­های ترمیم دندان استفاده می‌­شود. ترمیم به این صورت است که ابتدا تمام پوسیدگی از دندان خارج می­‌شود و سپس جای آن با مواد مناسب پر می­‌شود.

دندانپزشکی در خواب کودک

بیشتر بخوانید

اگر به دنبال یک متخصص دندانپزشک اطفال در یزد هستید تا سلامت دندان­‌های فرزند دلبندتان را به او بسپرید، خانم دکتر فتوحی را به شما پیشنهاد می­کنیم. برای اطلاع از نحوه­‌ی نوبت‌­­گیری و انجام خدمات از طریق روش­‌های ارتباطی موجود در سایت با ما در ارتباط باشید.

4/5 - (6 امتیاز)
guest

2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
علی
علی

جرم گیری سالیانه رو حتما باید انجام بدیم ؟

دکتر فائزه فتوحی اردکانی 

» متخصص دندانپزشکی کودکان در یزد
» خدمات تخصصی دندانپزشکی تحت آرامبخشی و بیهوشی
» مدیرگروه بخش کودکان ( عمومی | تخصصی )
» استاد نمونه ۲ دوره ( عمومی | تخصصی )
» عضو انجمن دندانپزشکی کودکان
» عضو مرکز تحقیقات دانشکده شهید صدوقی یزد
» ده‌ها مقاله چاپ شده در ژورنال‌های معتبر خارجی و داخلی و ارائه مقالات در کنفرانس‌ها و سمینار‌های داخلی

دکتر فائزه فتوحی اردکانی - متخصص دندانپزشکی کودکان

مقالات بیشتر

2
0
نظر یا سوالات خود را بنویسید !x