برای خدمت‌رسانی بهتر برای شما سروران، برای نوبت دهی و مشاوره، لطفا به صورت تلفنی یا ارسال پیام با شماره 09138512405 در اوقات زیر با ما در ارتباط باشید.
صبح‌ها: 9 الی 13
عصرها: 16 الی 21

روش فلوراید تراپی کودکان

زمان مطالعه: 4 دقیقه
روش فلوراید تراپی کودکان - دکتر فائزه فتوحی

آنچه در ادامه می‌خوانید:

فلوراید تراپی کودکان چیست؟

روش فلوراید تراپی کودکان چیست؟ برخی از والدین تصور می‌کنند که تنها مسواک زدن برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان کافی است. اما باید اعتراف کنیم که این تفکر درست نیست. زیرا خمیر دندان‌ها حاوی مقداری فلوراید هستند، اما این فلوراید به تنهایی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان کافی نیست.

در کل باید گفت که سیستم دفاعی دندان در واقع شامل همان بخش مینای دندان می‌شود. مینای دندان پوشش سخت و نفوذ ناپذیری است که بر روی دندان‌ها قرار گرفته و از پوسیدگی و خرابی دندان جلوگیری می‌کند.

در این میان نباید فراموش شود که بزاق دهان هم به حفظ و میکروب زدایی مینای دندان کمک می‌کند. اما گاهی کودک با رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و استفاده از مواد غذایی نامناسب همچون نوشابه و سایر مواد غذایی مضر برای دندان، باعث افزایش تعداد باکتری‌ها در دهان می‌شوند. در نهایت این مورد به مرور زمان به مینای دندان کودک آسیب زده و این سیستم دفاعی طبیعی را از بین می برد.

فلوراید تراپی دندان کودکان بیشتر برای تشکیل دندان‌های دائمی سالم و پیشگیری از انجام ترمیم دندان کودکان انجام می‌شود. استفاده بیش از حد از فلوراید ممکن است کودکان را دچار مشکل فلوئوریس و قهوه‌ای شدن دندان‌ها کند. در این شرایط احتمال پوسیدگی دندان کودکان هم افزایش می‌یابد.

ما به والدین توصیه می‌کنیم که برای کودک خود بهترین خمیر دندان حاوی فلوراید تهیه کنید و نحوه صحیح مسواک زدن را نیز به او آموزش دهید. البته در این زمان توجه داشته باشید کودک شما در هر بار مسواک زدن بیشتر از یک دانه نخود فرنگی خمیر دندان استفاده نکند و محتویات دهان خود را پس از هر بار مسواک زدن کامل از دهان خود خارج کند.

مکمل‌های فلوراید نیز نقش تاثیرگذاری در پیشگیری از دندان درد کودکان دارند. اما این مکمل‌ها معمولا برای کودکانی که در معرض ریسک بالای ایجاد پوسیدگی دندان قرار دارند تجویز می‌شود. کودکانی که از غذاهای شیرین بیشتر استفاده می‌کنند، بیشتر در معرض پوسیدگی و آسیب‌های دندانی قرار دارند.

در صورتی که کودک شما به مکمل‌های فلوراید نیاز دارد، مطمئن شوید این مکمل‌ها از دسترس وی دور هستند. زیرا لازم است هنگام مصرف آن‌ها تمام دستورالعمل‌ها و راهنمایی‌های ارائه شده توسط دندانپزشک اطفال را بطور دقیق رعایت کنید تا مشکلی ایجاد نشود.

همیشه صرفا رعایت بهداشت دهان و دندان، نمی‌تواند از پوسیدگی دندان‌های کودکان جلوگیری کند. زیرا موارد دیگری همچون جنس دندان‌های کودکان هم در ایجاد پوسیدگی دندانی تاثیر دارد. همانطور که می‌دانید سطح دندان‌ها به وسیله مینای دندان محافظت می‌شوند.

در اصل اولین قسمتی از دندان که در برابر پوسیدگی قرار می‌گیرد، همان بخش مینای دندان است. پس اگر مینای دندان کودکان ضعیف باشد، دندان‌های آن‌ها به سرعت پوسیده می‌شوند. برای محافظت از دندان‌ها موثرترین ماده، فلوراید است و بسیاری از خمیر دندان‎ها و دهانشویه‌ها، حاوی فلوراید کافی هستند که استفاده از آنها می‌تواند تا حدی از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. پس رعایت بهداشت دهان و دندان نه تنها از پوسیدگی جلوگیری می‌کند بلکه باعث استحکام مینای دندان نیز می‌شود.

همانطور که گفته شد بسیاری از خمیر دندان‌ها حاوی فلوراید هستند و علاوه بر این باید بدانید که فلوراید در برخی از مواد غذایی نیز وجود دارد. اما به غیر از این موارد روشی با نام فلوراید تراپی در دندانپزشکی وجود دارد که، برای جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها استفاده می‌شود.

در حقیقت یون‌های موجود در فلوراید به مینای دندان‌ها نفوذ می‌کنند و باعث مقاومت بیشتر آنها در برابر مواد اسیدی موجود در مواد غذایی می‌شوند. خبر خوب این است که افرادی که جنس دندان آنها به نحوی است که مستعد پوسیدگی است، می‌توانند از روش فلوراید تراپی استفاده کنند.

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های روش فلوراید تراپی کودکان این است که می‌تواند مواد معدنی را به سطح دندان‌ها که محل رشد باکتری ها است، بیاورد. فلوراید این قابلیت را دارد که مواد معدنی را به سطح دندان‌ها، یعنی جایی که مینای دندان خراب شده است، باز گردانده و دوباره آن را ترمیم می‌کند.

دقت داشته باشید که فلوراید تراپی موجب از بین رفتن پوسیدگی در دندان‌ها نمی‌شود. اما این قابلیت را دارد که به میزان قابل توجهی از پوسیدگی بیشتر دندان‌ها جلوگیری کند. کودکانی که دندان‌های آن‌ها دچار پوسیدگی شده‌، می‌توانند با استفاده از فلورایدتراپی از نفوذ پوسیدگی به داخل پالپ دندان‌ها جلوگیری کنند. یکی دیگر از مزایای این روش درمانی این است که می‌توان آن را جایگزین عصب کشی کرد.

طریقه فلوراید تراپی کودکان

در روش فلوراید تراپی کودکان، مواد استفاده شده معمولا به‌صورت ژل، کف یا موادی به نام وارنیش هستند که دارای بوی بسیار مطبوع و طعم دلپذیر بوده تا کودک احساس و خاطره‌ی بدی از این درمان نداشته باشد. به طور کلی، سه روش برای انجام این کار وجود دارد که در هر روش، موادی که برای درمان استفاده می‌شود، متفاوت است. این سه نوع روش عبارتند از:

روش اول

در این روش فلوراید تراپی کودکان، دندانپزشک اطفال از فوم فلوراید استفاده کرده و آن را مستقیما بر روی دندان‌های کودک قرار می‌دهد و با استفاده از ابزار مکش بزاق، دهان را خشک نگه می‌دارد تا کودک مواد را نبلعد. فوم فلوراید مانند یک قالب یکسره است که کل دندان‌ها را در برمی گیرد. پس از گذشت چند دقیقه، دندانپزشک فوم را از دهان خارج می‌کند و تا سی دقیقه پس از انجام این روش، کودک باید از مصرف آشامیدنی و غذا پرهیز کند تا فلوراید به طور کامل جذب دندان شود.

روش دوم

در این روش فلوراید تراپی کودکان، یک قالب مخصوص دهان با فلوراید پر شده و بر روی دندان‌ها قرار می‌گیرد. پس از گذشت حدود ۹ دقیقه، قالب از دهان خارج شده و دندان‌ها با ابزار شستشو به صورت نرم شسته می‌شوند.

روش سوم

این روش فلوراید تراپی کودکان، شامل بکارگیری وارنیش فلوراید است که یکی از رایج‌ترین ابزارها برای درمان دندان با استفاده از فلوراید به شمار می‎رود. وارنیش فلوراید حاوی سدیم فلوراید ۵% است و به صورت ژل طلایی رنگ ساخته می‌شود. استفاده از این روش، کاری تخصصی است و بهتر است نزد متخصص دندانپزشک کودکان انجام شود.

مزایای فلوراید تراپی کودکان

فلوراید تراپی مزایای زیادی برای کودکان و بزرگسالان به همراه دارد که در این قسمت برخی از مزایای آن را برای شما ذکر کردیم:

  1. استفاده از روش فلوراید تراپی برای کودکان زیر 6 سال باعث محافظت از دندان‌های شیری آن‌ها می‌شود و جوانه دندان دائمی آن‌ها را بسیار مقاوم می‌کند. به این صورت این جوانه‌ها با پوسیدگی همراه نشده و دندان‌های سالم و محکمی رشد می‌کند.
  2. دندان‌های دائمی که به تازگی در حال رویش هستند در معرض پوسیدگی قرار دارند. به همین دلیل روش فلوراید تراپی کودکان و نوجوانان بین سن 6 تا 16 سال از این دندان‌ها محافظت می‌کند.
  3. در روش فلوراید تراپی کودکان به جذب و استفاده بهتر از کلسیم و فسفات کمک می‌کند. دندان‌ها این مواد را جذب کرده و هرگونه ضعف موجود در مینای دندان را برطرف می‌کنند. در واقع این روش به ترمیم و تقویت مینای دندان هم کمک می‌کند.
  4. دندان‌های کودک با جذب فلوراید در مقابل باکتری‌ها مقاوم می‌شوند. به همین دلیل فرایند پوسیده شدن دندان بسیار کند می‌شود. همچنین از عفونت لثه و هرگونه دندان درد جلوگیری کرده و دندان‌ها مدت بیشتری سالم می‌مانند.
نظرت در مورد این پست چی بود ؟ 😃
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments

دکتر فائزه فتوحی اردکانی 

» متخصص دندانپزشکی کودکان در یزد
» خدمات تخصصی دندانپزشکی تحت آرامبخشی و بیهوشی
» مدیرگروه بخش کودکان ( عمومی | تخصصی )
» استاد نمونه ۲ دوره ( عمومی | تخصصی )
» عضو انجمن دندانپزشکی کودکان
» عضو مرکز تحقیقات دانشکده شهید صدوقی یزد
» ده‌ها مقاله چاپ شده در ژورنال‌های معتبر خارجی و داخلی و ارائه مقالات در کنفرانس‌ها و سمینار‌های داخلی

دکتر فائزه فتوحی اردکانی - متخصص دندانپزشکی کودکان

مقالات بیشتر

0
نظر یا سوالات خود را بنویسید !x